Szarlotka Lidlomix – przepis i wskazówki
22.04.2024
Mizeria z ogórków ze śmietaną i koperkiem
średni
02.11.2023
Dla wielu osób mizeria z ogórków to podstawowy dodatek do niedzielnego obiadu – najczęściej schabowego i ziemniaków. Mizeria podawana jest w różnych wersjach, zależnie od regionu Polski. Część osób preferuje jedynie ogórki z przyprawami, bez śmietany, część dodaje jedynie jej odrobinę, by nadać jej delikatnego smaku. W naszym przepisie prezentujemy najpopularniejszą wersję mizerii z ogórków – z dużą ilością śmietany i koperkiem.
Jak zrobić mizeria z ogórków ze śmietaną i koperkiem
- Ogórki obieramy i kroimy w cienkie plasterki lub ścieramy na tarce, na największych oczkach.
- Solimy (ok. jedna łyżeczka soli) i odstawiamy na min. 2 godziny, żeby puściły wodę.
- Następnie siekamy koperek i dodajemy do ogórków, wraz z pieprzem i odrobiną cukru.
- Całość zalewamy śmietaną i dokładnie mieszamy.
- Gdy lubimy bardziej kwaśną mizerię, możemy dodać odrobinę soku z cytryny.
- Mizeria ze śmietaną smakuje najlepiej na drugi dzień, gdy wszystkie składniki przegryzą się z ogórkami.
Podoba Ci się ten artykuł?
Komentarze