Mizeria z ogórków ze śmietaną i koperkiem

Przepis na Mizeria z ogórków ze śmietaną i koperkiem
Poziom trudnościśredni
02.11.2023

Dla wielu osób mizeria z ogórków to podstawowy dodatek do niedzielnego obiadu – najczęściej schabowego i ziemniaków. Mizeria podawana jest w różnych wersjach, zależnie od regionu Polski. Część osób preferuje jedynie ogórki z przyprawami, bez śmietany, część dodaje jedynie jej odrobinę, by nadać jej delikatnego smaku. W naszym przepisie prezentujemy najpopularniejszą wersję mizerii z ogórków – z dużą ilością śmietany i koperkiem.

Składniki

Promocje na składniki

Jak zrobić mizeria z ogórków ze śmietaną i koperkiem

  1. Ogórki obieramy i kroimy w cienkie plasterki lub ścieramy na tarce, na największych oczkach.
  2. Solimy (ok. jedna łyżeczka soli) i odstawiamy na min. 2 godziny, żeby puściły wodę.
  3. Następnie siekamy koperek i dodajemy do ogórków, wraz z pieprzem i odrobiną cukru.
  4. Całość zalewamy śmietaną i dokładnie mieszamy.
  5. Gdy lubimy bardziej kwaśną mizerię, możemy dodać odrobinę soku z cytryny.
  6. Mizeria ze śmietaną smakuje najlepiej na drugi dzień, gdy wszystkie składniki przegryzą się z ogórkami.

Komentarze

Odpowiedź dla użytkownika
Dziękujemy! Twój komentarz został wysłany do weryfikacji.
Coś poszło nie tak.

Ten przepis nie ma jeszcze komentarzy.