Mrożony jogurt z malinami

Przepis na Mrożony jogurt z malinami
Czas przygotowania20 min + mrożenie
Poziom trudnościśredni
02.11.2023

Mrożony jogurt z malinami to pyszny, zimny i orzeźwiający deser na bazie jogurtu greckiego i malin. Idealny na gorące, letnie dni. Polecamy podawać udekorowany świeżymi malinami i porzeczkami (lub innymi owocami sezonowymi) i listkiem świeżej mięty lub melisy.

Składniki

Promocje na składniki

Jak zrobić mrożony jogurt z malinami

  1. Włożyć maliny do rondla i dodać dżem malinowy. Podgrzewać na małym ogniu 5 minut lub aż maliny utworzą papkę, mieszając od czasu do czasu.
  2. Przecisnąć maliny i ich sok przez nylonowe sitko do miski; wyrzucić pestki z sitka. Dodać wodę różaną, zamieszać.
  3. Dodać jogurt i ubijać, aż powstanie jednolita masa. Spróbować i posłodzić do smaku cukrem pudrem.
  4. Wlać do maszyny do robienia lodów i zamrozić według instrukcji. Kiedy mieszanina jest jednolita, kremowa i zamrożona, przełożyć do nieodkształcającego się, odpornego na mróz pojemnika. Mrozić co najmniej przez godzinę.
  5. Można też wlać mieszaninę do dużego, odpornego na mróz pojemnika i mrozić około godziny, aż zamarznie wzdłuż krawędzi. Ubić, żeby masa znów była jednolita, i włożyć z powrotem do zamrażarki. Mrozić 30 minut i znów ubijać. Powtarzać mrożenie i ubijanie kilkarotnie. Na koniec mrozić godzinę.
  6. Jeśli przechowuje się ten jogurt w zamrażalniku dłużej niż godzinę, trzeba przenieść go do lodówki na 20 minut przed podaniem, żeby lekko odtajał.
  7. Można podawać udekorowany miętą, malinami i porzeczkami.

Komentarze

Odpowiedź dla użytkownika
Dziękujemy! Twój komentarz został wysłany do weryfikacji.
Coś poszło nie tak.

Ten przepis nie ma jeszcze komentarzy.