Szarlotka Lidlomix – przepis i wskazówki
22.04.2024
Muffinki z czekoladą i bananami
30 min
średni
02.11.2023
Składniki
- 3 dojrzałe banany
- 125 ml oleju roślinnego
- 2 duże jajka
- 250 g mąki pszennej
- 100 g cukru
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 100 g groszków czekoladowych
Jak zrobić muffinki z czekoladą i bananami
- Rozgrzać piekarnik do 200 stopni C. Przygotować foremki na muffiny – wyłożyć je papilotkami lub posmarować lekko olejem.
- Banany obrać i zmiksować.
- Do wysokiego naczynia wlać olej, dodać jajka i porządnie zmiksować.
- Mąkę wymieszać z cukrem, sodą i proszkiem do pieczenia. Wlać do tego olej z jajkami i zmiksować, dodając banany (ciasto będzie gęste).
- Dodać groszki czekoladowe i wymieszać łyżką.
- Nakładać ciasto łyżką do foremek, do 3/4 ich wysokości. Piec przez 20 minut bez termoobiegu.
Podoba Ci się ten artykuł?
Komentarze