Nalewka z czarnej porzeczki

Przepis na Nalewka z czarnej porzeczki
Poziom trudnościśredni
02.11.2023

Nalewka z czarnej porzeczki to nalewka ze świeżych, zebranych w sezonie czarnych porzeczek, na bazie wódki lub spirytusu, z dodatkiem cukru. Polecamy wypróbować przepis.

Składniki

  • bardzo świeże czarne porzeczki
  • wódka lub rozcieńczony spirytus (o neutralnym smaku)
  • cukier

Promocje na składniki

Jak zrobić nalewka z czarnej porzeczki

  1. Świeżo zerwane czarne porzeczki umyć (sezon na nie jest od lipca do późnego sierpnia) i osuszyć delikatnie na ręcznikach papierowych.
  2. Przesypać do wysterylizowanego słoja i wlać tyle alkoholu, żeby je całkowicie przykrył. Dokładnie zakręcić pokrywkę i odstawić w chłodne, ciemne miejsce.
  3. W połowie grudnia przełożyć porzeczki wraz z alkoholem do dużego garnka. Zmiażdżyć owoce za pomocą tłuczka do ziemniaków, aby wycisnąć z nich jak najwięcej soku.
  4. Przecedzić dokładnie przez sito, można też użyć ręcznego blendera, aby je zmiksować na puree, ale później i tak trzeba usunąć resztki skórek i nasiona (najlepiej za pomocą filtrów do kawy).
  5. Na każde 500 ml mieszaniny soku z porzeczek z alkoholem dodać 500 g cukru i 125 g wódki. Powoli doprowadzić do wrzenia, usuwając wszelką pianę, jaka tworzy się na powierzchni. Cukier powinien się całkowicie rozpuścić a płyn powinien mieć konsystencję syropu.
  6. Nie należy gotować płynu zbyt długo, bo konsystencja będzie za gęsta, jak galaretka. Należy też pamiętać, że w miarę, jak nalewka będzie stygła będzie nieco gęstnieć.
  7. Gorącą mieszaninę przelać do wysterylizowanych słoików i zakręcić nakrętki. Pod słoiki położyć mokrą ścierkę, aby nie popękały. Przechowywać w chłodnym i ciemnym miejscu.

Komentarze

Odpowiedź dla użytkownika
Dziękujemy! Twój komentarz został wysłany do weryfikacji.
Coś poszło nie tak.

Ten przepis nie ma jeszcze komentarzy.