Szarlotka Lidlomix – przepis i wskazówki
22.04.2024
Odwracane ciasto z mango
60 min
średni
02.11.2023
Odwracane ciasto z mango to prosty do przygotowania wypiek, składający się z warstwy ciasta oraz pokrojonego na plasterki mango. Taki deser świetnie sprawdzi się jako słodki dodatek do kawy lub poobiednia przekąska. Polecamy.
Składniki
- 1 dojrzałe mango
- 170 g drobnego cukru
- 2 jajka, roztrzepane
- 80 g chudego jogurtu naturalnego
- 100 ml oleju słonecznikowego
- skórka drobno otarta z 1 limonki
- 170 g mąki
- 1-1½ łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki cukru pudru, przesianego (opcjonalnie)
Jak zrobić odwracane ciasto z mango
- Rozgrzać piekarnik do temperatury 180°C. Nasmarować głęboką, kwadratową tortownicę ze zdejmowanym dnem o boku 18 cm lub okrągłą tortownicę o średnicy 20 cm i wyłożyć jej dno papierem do pieczenia.
- Obrać mango. Okroić miąższ z pestki i pokroić go na cienkie plasterki. Ułożyć na dnie przygotowanej tortownicy.
- Starannie utrzeć w dużej misce gładkie ciasto z drobnego cukru, jajek, jogurtu, oleju i skórki z limonki. Przesiać do tej samej miski mąkę oraz proszek do pieczenia i wymieszać.
- Przełożyć dużą łyżką do formy na ułożone na dnie plastry mango i wyrównać. Piec 50 minut, aż się przyrumieni i stwardnieje. Jeśli ciasto zacznie się zbytnio rumienić, po 30 minutach przykryć folią aluminiową.
- Odstawić ciasto w formie na około 15 minut, a następnie przełożyć na kratkę opiekacza, plastrami mango do góry i usunąć papier do pieczenia.
- Można opcjonalnie posypać grubą warstwą cukru pudru i wstawić pod rozgrzaną grzałkę opiekacza na 3-4 minuty, aż cukier rozpuści się i przyrumieni.
Podoba Ci się ten artykuł?
Komentarze