Pizza Lidlomix – szybki przepis na pizzę z Monsieur Cuisine
27.03.2024
Omlet hiszpański z ziemniakami i papryką
35 min
średni
Polecamy wegański omlet z ziemniakami i papryką, którego przygotowanie nie zajmuje dużo czasu, a efekt to naprawdę smaczny i sycący posiłek. Mąka z ciecierzycy, siemię lniane i płatki drożdżowe to tylko niektóre ze składników, po resztę zajrzyj do naszego przepisu poniżej.
Składniki
- 2 szklanki mąki z ciecierzycy
- 3 łyżki zmielonego siemienia lnianego
- łyżeczka proszku do pieczenia
- łyżeczka czarnej soli
- szczypta soli i pieprzu
- łyżka płatków drożdżowych
- łyżeczka kurkumy
- 3 ziemniaki
- 2 cebule
- papryka
- olej
- natka pietruszki
Jak zrobić omlet hiszpański z ziemniakami i papryką
- W misce przygotuj miks na ciasto: wymieszaj mąkę, siemię lniane, proszek do pieczenia i przyprawy.
- Ziemniaki obierz i pokrój na cienkie plasterki. Podsmaż na patelni z obu stron, następnie podsmaż pokrojoną w kostkę cebulkę i paprykę.
- Przygotuj ciasto na omlet – do miksu dodaj wody w stosunku 1:1 (szklanka proszku – szklanka wody) i dokładnie wymieszaj. Następnie do ciasta dodaj podsmażone warzywa i delikatnie połącz z ciastem.
- Wlej na patelnię odrobinę oleju, rozgrzej. Wyłóż porcję ciasta na jednego omleta na patelnię, rozprowadź równomiernie – omlet powinien mieć ok. 7 mm grubości. Usmaż na patelni z obu stron – do obrócenia pomocny będzie talerz. Omlet powinien lekko się zarumienić.
- Dodaj ulubiony sos i natkę pietruszki.
Podoba Ci się ten artykuł?
Komentarze