Omlet z łososiem

Przepis na Omlet z łososiem
Czas przygotowania15 min
Poziom trudnościśredni
02.11.2023

Omlet z łososiem to pyszny i pożywny omlet jajeczny z plasterkami wędzonego łososia, posypany natką świeżej pietruszki. Takie połączenie wspaniale sprawdzi się na śniadanie. Polecamy wypróbować ten przepis.

Składniki

Promocje na składniki

Jak zrobić omlet z łososiem

  1. Wbić jajka do dużej miski i dodać 3 łyżki wody. Doprawić solą i pieprzem, starannie roztrzepać widelcem, aż masa zrobi się jednolita, ale nie będzie się pienić.
  2. Łososia porwać na mniejsze plasterki.
  3. Rozgrzać piekarnik na funkcji grill.
  4. Roztopić masło na dużej patelni teflonowej o grubym dnie i średnicy 25 cm, którą można bezpiecznie wstawić do piekarnika (jeśli ma drewnianą rączkę, należy ją owinąć folią aluminiową).
  5. Gdy tylko masło zacznie się pienić, wlać jajka. Smażyć na dużym ogniu przez 30 sekund, aż spód omleta zacznie się ścinać. Lekko rozmieszać jajka grzbietem widelca, żeby ściekały pod ścięty spód. Smażyć jeszcze przez 30 sekund bez mieszania.
  6. Kiedy omlet wygląda na prawie ścięty, ale jego wierzch jest wciąż lekko wilgotny, szybko ułożyć na nim paseczki łososia. Zdjąć patelnię z ognia i wstawić na minutę do piekarnika.
  7. Przyprószyć pietruszką i podawać pokrojony na porcje.

Komentarze

Odpowiedź dla użytkownika
Dziękujemy! Twój komentarz został wysłany do weryfikacji.
Coś poszło nie tak.

Ten przepis nie ma jeszcze komentarzy.