Sernik z rosą Lidlomix — przepis i wskazówki
15.04.2024
Orzechowe ciasteczka
30 min + chłodzenie
średni
02.11.2023
Orzechowe ciasteczka to małe, kakaowe ciasteczka z dodatkiem orzechów laskowych – zmielonych i w połówkach. Te pyszne ciasteczka, posypane cukrem pudrem, to świetna przekąska, która zaspokoi mały głód, ale także słodkie uzupełnienie popołudniowej kawy.
Składniki
- 100 g mąki pszennej
- 165 g zmielonych orzechów laskowych i kilka w połówkach
- 125 g cukru
- 100 g masła
- 3 łyżki kakao
- 1 jajko
- cukier puder do posypania
Jak zrobić orzechowe ciasteczka
- Wszystkie składniki, oprócz cukru pudru, wyrobić na gładkie ciasto. Formować owalne wałeczki o grubości 5 cm, zawinąć je w folię spożywczą i wstawić na 1 godzinę do lodówki.
- Rozgrzać piekarnik do 150 C. Pokroić wałeczki na plasterki grubości 0,5 cm, ułożyć na lekko wysmarowanej tłuszczem blasze i piec przez około 20 minut.
- Zdjąć ciastka z blachy i ostudzić na metalowej kratce. Posypać cukrem pudrem i podawać.
Podoba Ci się ten artykuł?
Komentarze