Pizza Lidlomix – szybki przepis na pizzę z Monsieur Cuisine
27.03.2024
Owsiane ciastka z daktylami i bakaliami
40 min
średni
02.11.2023
Owsiane ciastka z daktylami i bakaliami to ciasteczka przyrządzone między innymi z musli orzechowego, daktyli, orzechów pekan i rodzynek. Taka przekąska zawiera wiele składników odżywczych, dzięki czemu dobrze sprawdzi się także jako drugie śniadanie. Polecamy.
Składniki
- 125 g masła + 15 g masła do wysmarowania blachy
- 250 g muesli orzechowego
- 250 g daktyli, usunąć pestki, resztę pokroić w drobną kostkę
- 2 jajka
- 100 g cukru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- łyżeczka rodzynek
- łyżeczka pokruszonych orzechów pekan
Jak zrobić owsiane ciastka z daktylami i bakaliami
- W małym rondelku stopić masło i wmieszać do niego muesli. Zdjąć z ognia i odstawić, aby ostygło.
- Zmiksować jajka z cukrem, cukrem waniliowym i proszkiem do pieczenia. Wmieszać daktyle i muesli.
- Rozgrzać piekarnik do 180 C i wysmarować masłem dużą blachę do pieczenia ciasteczek.
- Nakładać porcje ciasta (po 2 łyżeczki na ciasteczko) na przygotowaną blachę. Piec przez około 20 minut.
Podoba Ci się ten artykuł?
Komentarze