Pad Thai

Przepis na Pad Thai
Czas przygotowania25min
Poziom trudnościśredni
02.11.2023

To słynne, aromatyczne danie kuchni tajskiej w stylu stir-fry, które w swoim składzie ma m.in. makaron ryżowy, krewetki, kiełki fasoli mung, jajka i prażone orzeszki ziemne. Nasz przepis, który prezentuje składniki i kroki, potrzebne do wykonania tej potrawy, znaleźć można poniżej.

Składniki

  • 200 g makaronu ryżowego
  • 200 g mrożonych krewetek
  • 2 łyżki oleju słonecznikowego
  • 100 g kiełków fasoli mung
  • mały pęczek cebuli dymki, pokrojony
  • 2 rozbite jajka
  • 3 łyżki prażonych orzeszków ziemnych
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki słodkiego sosu chilli
  • mała porcja liści kolendry

Promocje na składniki

Jak zrobić pad thai

  1. Do wrzątku wrzuć makaron i gotuj przez 3 minuty, dodając krewetki na ostatnią minutę. Odcedź i odstaw na bok.
  2. Podgrzej olej na dużej patelni. Podsmaż makaron, krewetki, groszek, kiełki fasoli i cebulę, mieszaj od czasu do czasu, aby olej był dobrze rozprowadzony.
  3. Przemieść wszystko na jedną stronę patelni i wlej jajko. Kiedy lekko się zetnie, zacznij wszystko dobrze mieszać.
  4. Dodaj orzeszki ziemne, sos sojowy i słodki chili. Posyp kolendrą i podawaj.
LidiaKa Autor: LidiaKa

Komentarze

Odpowiedź dla użytkownika
Dziękujemy! Twój komentarz został wysłany do weryfikacji.
Coś poszło nie tak.

Ten przepis nie ma jeszcze komentarzy.