Paluchy drożdżowe z serem

Przepis na Paluchy drożdżowe z serem
Czas przygotowania30 min
Poziom trudnościśredni
02.11.2023

Paluchy drożdżowe z serem to wypiekane w domu, podłużne paluchy chlebowe z dodatkiem startego żółtego sera. Taki paluchy świetnie smakują posmarowane masłem lub jako dodatek do wielu zup. Polecamy wypróbować ten przepis.

Składniki

Promocje na składniki

Jak zrobić paluchy drożdżowe z serem

  1. Rozgrzać piekarnik do 180°C.
  2. Margarynę rozpuścić w rondlu na średnim ogniu. Lekko przestudzić.
  3. W osobnej misce rozetrzeć drożdże z łyżką cukru pudru.
  4. Do dużej miski wsypać mąkę, dodać 2 całe jajka i 2 żółtka, smalec, śmietanę, rozpuszczoną margarynę i drożdże roztarte z cukrem pudrem. Wyrobić ciasto.
  5. Na stolnicy posypanej mąką rozwałkować ciasto do grubości około 0,5 cm. Pokroić w paseczki długości 15 cm i szerokości 1 cm. Posmarować białkiem i posypać żółtym serem.
  6. Piec przez 20 minut w rozgrzanym piekarniku aż ser się stopi i lekko przyrumieni.

Komentarze

Odpowiedź dla użytkownika
Dziękujemy! Twój komentarz został wysłany do weryfikacji.
Coś poszło nie tak.

Ten przepis nie ma jeszcze komentarzy.