Pizza Lidlomix – szybki przepis na pizzę z Monsieur Cuisine
27.03.2024
Parówki w cieście francuskim
60 min
średni
02.11.2023
Parówki w cieście francuskim to idealna przekąska na każdą imprezę – szybka i prosta w przygotowaniu dla gospodarza, smaczna i sycąca dla gości. Proponujemy podawać posypane ziarnami sezamu.
Składniki
- ½ łyżki oleju roślinnego, do wysmarowania blachy
- ½ opakowania gotowego ciasta francuskiego
- 16 parówek wieprzowych
- 1 żółtko jaja, rozbite
- 2 łyżki ziaren sezamu
Jak zrobić parówki w cieście francuskim
- Podgrzej piekarnik z termoobiegiem do 200/220C i wysmaruj tłuszczem dużą blaszkę do pieczenia.
- Rozwiń ciasto francuskie i pokrój na paski ok 10x16cm.
- Zawiń każdą parówkę w pasek ciasta, owijając je dookoła. Porozkładaj je na papierze do pieczenia i włóż na 15min do lodówki.
- Wymieszaj żółtko z 1 łyżeczką wody i rozsmaruj na parówkach, owiniętych ciastem. Posyp je sezamem, a następnie piecz przez 25-30 minut, aż ciasto będzie złote.
Podoba Ci się ten artykuł?
Komentarze