Pęczotto meksykańskie

Przepis na Pęczotto meksykańskie
Czas przygotowania25 min
Poziom trudnościśredni
02.11.2023

Pęczotto meksykańskie to świetny pomysł na niecodzienny obiad. Kasza pęczak idealnie współgra z czerwoną fasolą, kukurydzą i pomidorami – to połączenie na pewno zasmakuje każdemu z domowników. Polecamy podawać posypane świeżą kolendrą.

Składniki

  • kostka tofu naturalnego
  • łyżka oliwy
  • 1,5 szklanki bulionu warzywnego
  • mała czerwona cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • pół szklanki suchej kaszy pęczak
  • pół papryczki chilli razem z pestkami
  • puszka czerwonej fasoli
  • pół puszki kukurydzy
  • puszka krojonych pomidorów
  • spora szczypta oregano i tymianku
  • pół łyżeczki wędzonej papryki
  • sól, pieprz, ewentualnie suszone chilli, jeśli lubicie bardzo pikantne dania
  • 3 kostki gorzkiej czekolady – opcjonalnie
  • opcjonalnie do podania: ćwiartka limonki, świeża kolendra, kawałki awokado, łyżka roślinnej śmietany

Promocje na składniki

Jak zrobić pęczotto meksykańskie

  1. Cebulę kroimy w kostkę i szklimy na oliwie. Dodajemy posiekane chilli i czosnek oraz odsączone z zalewy i mocno pokruszone tofu, chwilę później: pieprz, sól, oregano i tymianek. Podsmażamy kilka minut.
  2. Dorzucamy pęczak, fasolę, kukurydzę, wszystko przesmażamy około minutę, po czym dodajemy puszkę pomidorów i pół szklanki bulionu. Co jakiś czas mieszamy. Kiedy pęczak wchłonie cały płyn, stopniowo dolewamy kolejne dwie porcje bulionu. Cały ten proces powinien trwać około 15 minut.
  3. Sprawdzamy czy pęczak jest idealnie miękki, doprawiamy jeszcze odrobiną soli, papryką wędzoną i ewentualnie suszonym chilli (lub cayenne). Jeśli lubicie eksperymenty, przed samym podaniem wmieszajcie w pęczotto 3 kostki gorzkiej czekolady, tak by dokładnie się rozpuściła.
  4. Jeśli macie w domu świeżą kolendrę, koniecznie posypcie nią danie. Świetnie sprawdzi się też odrobina soku z limonki i miękkie awokado jako dodatek.

Komentarze

Odpowiedź dla użytkownika
Dziękujemy! Twój komentarz został wysłany do weryfikacji.
Coś poszło nie tak.

Ten przepis nie ma jeszcze komentarzy.