Pieczarki w oliwie

Przepis na Pieczarki w oliwie
Czas przygotowania20 min + marynowanie
Poziom trudnościśredni
02.11.2023

Pieczarki w oliwie to pieczarki gotowane w wodzie z octem, z dodatkiem tymianku i liściem laurowym, a następnie marynowane w oliwie z czosnkiem i pietruszką. Tak przygotowane pieczarki mogą stanowić dodatek do wielu potraw.

Składniki

Promocje na składniki

Jak zrobić pieczarki w oliwie

  1. Pieczarki oczyścić, najlepiej wilgotną ściereczką, odkroić suche końcówki nóżek i pokroić na plasterki.
  2. W garnku zagotować wodę z octem. Dodać tymianek, liść laurowy i grzyby. Gotować przez 5 minut.
  3. Zdjąć z ognia, przykryć garnek i odstawić na 20 minut. Następnie odcedzić grzyby i odstawić aby całkowicie ostygły.
  4. Nakładać grzyby do wysterylizowanych słoików i wkładać pomiędzy nie plasterki czosnku oraz posypać pietruszką. Wlać tyle oliwy, aby przykryła grzybki.
  5. Szczelnie zamknąć słoiki i postawić w ciemnym, chłodnym miejscu.

Komentarze

Odpowiedź dla użytkownika
Dziękujemy! Twój komentarz został wysłany do weryfikacji.
Coś poszło nie tak.

Ten przepis nie ma jeszcze komentarzy.