Szarlotka Lidlomix – przepis i wskazówki
22.04.2024
Pieczarki w oliwie
20 min + marynowanie
średni
02.11.2023
Pieczarki w oliwie to pieczarki gotowane w wodzie z octem, z dodatkiem tymianku i liściem laurowym, a następnie marynowane w oliwie z czosnkiem i pietruszką. Tak przygotowane pieczarki mogą stanowić dodatek do wielu potraw.
Spis treści:
Składniki
- 500 g pieczarek
- 250 ml octu winnego
- 750 ml wody
- 1 pęczek pietruszki, drobno posiekanej
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- 1 liść laurowy
- 4 ząbki czosnku, pokrojone w plasterki
- Oliwa z oliwek
Jak zrobić pieczarki w oliwie
- Pieczarki oczyścić, najlepiej wilgotną ściereczką, odkroić suche końcówki nóżek i pokroić na plasterki.
- W garnku zagotować wodę z octem. Dodać tymianek, liść laurowy i grzyby. Gotować przez 5 minut.
- Zdjąć z ognia, przykryć garnek i odstawić na 20 minut. Następnie odcedzić grzyby i odstawić aby całkowicie ostygły.
- Nakładać grzyby do wysterylizowanych słoików i wkładać pomiędzy nie plasterki czosnku oraz posypać pietruszką. Wlać tyle oliwy, aby przykryła grzybki.
- Szczelnie zamknąć słoiki i postawić w ciemnym, chłodnym miejscu.
Podoba Ci się ten artykuł?
Komentarze