Pizza Lidlomix – szybki przepis na pizzę z Monsieur Cuisine
27.03.2024
Pieczone ziemniaki faszerowane tuńczykiem
70 min
średni
02.11.2023
Pieczone ziemniaki faszerowane tuńczykiem to ciekawa odsłona pieczonych w całości ziemniaków. Farsz przygotowany jest z tuńczyka z puszki, kukurydzy, śmietany oraz majonezu. Dodatek świeżej pietruszki ożywia smak dania. Polecamy.
Jak zrobić pieczone ziemniaki faszerowane tuńczykiem
- Rozgrzać piekarnik do temperatury 200°C. Przebić każdy ziemniak metalowym szpikulcem (dzięki temu upieką się szybciej, bo gorące powietrze będzie przepływać przez ich środek).
- Ułożyć ziemniaki bezpośrednio na blasze w piekarniku i piec 1¼ godziny, aż zrobią się miękkie.
- Nadzienie z tuńczyka i kukurydzy. Wrzucić kukurydzę do małego rondla z wrzątkiem. Doprowadzić do wrzenia i gotować jeszcze 2 minuty, odlać.
- Odsączyć i rozdrobnić tuńczyka. Dodać do kukurydzy wraz z 2 łyżkami majonezu i 2 łyżkami gęstej śmietany. Wymieszać z 2 łyżkami posiekanej natki pietruszki.
- Nakroić ziemniaki i rozchylić nieco połówki, nie oddzielając ich jednak od siebie. Nałożyć do ziemniaków nadzienie. Podawać od razu.
Podoba Ci się ten artykuł?
Komentarze