Pieczone ziemniaki z nadzieniem serowym

Przepis na Pieczone ziemniaki z nadzieniem serowym
Czas przygotowania80 min
Poziom trudnościśredni
Liczba komentarzy 1
02.11.2023

Pieczone ziemniaki z nadzieniem serowym to przepis na smakowite ziemniaki, wypełnione farszem z ziemniaczanego miąższu, kwaśnej śmietany i sera (cheddar lub gouda), zapieczone w piekarniku. Świetnie nadadzą się zarówno na obiad, jak i na przekąskę.

Składniki

Promocje na składniki

Jak zrobić pieczone ziemniaki z nadzieniem serowym

  1. Rozgrzać piekarnik do temperatury 200°C. Wyłożyć blachę papierem do pieczenia. Wyszorować ziemniaki do czysta pod bieżącą wodą i dokładnie wytrzeć papierowym ręcznikiem kuchennym.
  2. Ułożyć je na blasze i posmarować olejem, używając pędzla kuchennego. Piec w gorącym piekarniku około godziny.
  3. Zetrzeć ser na tarce o dużych oczkach. Zmieszać połowę sera z kwaśną śmietaną i łyżką szczypiorku. Przyprawić solą i pieprzem.
  4. Lekko ostudzić ziemniaki. Każdego ziemniaka przeciąć na pół. Wybrać łyżeczką miąższ z większej części ziemniaka, pozostawić ścianki o grubości około 1 cm. Włożyć miąższ do miski i rozgnieść widelcem. Zmieszać z masą serowo-śmietanową.
  5. Napełnić nadzieniem wydrążone ziemniaki. Posypać nadzienie resztą tartego sera. Ponownie ułożyć ziemniaki na blasze i piec w gorącym piekarniku około 15 minut, aż ser się rozpuści.

Komentarze

Odpowiedź dla użytkownika
Dziękujemy! Twój komentarz został wysłany do weryfikacji.
Coś poszło nie tak.
Avatar Sandra 07.09.2021 Uwielbiam pieczone ziemniaki, samemu daje zawsze dużo przypraw. Mocno posypuje papryką słodką, wędzoną i ostrą oraz majeranek, tymianek, trochę imbiru. Robię też często w smaku podobne jak te wyciągane z ogniska https://totemat.pl/przepis-na-smaczne-ziemniaki-jak-z-ogniska-w-domu/ aby to wykonać trzeba trochę więcej roboty ale także polecam do wypróbowania. Przepis jaki podajesz jest super nawet jak się czyta to już pobudza się smakowa wyobraźnia.