Sernik z rosą Lidlomix — przepis i wskazówki
15.04.2024
Pieczone ziemniaki z nadzieniem serowym
80 min
średni
1
02.11.2023Pieczone ziemniaki z nadzieniem serowym to przepis na smakowite ziemniaki, wypełnione farszem z ziemniaczanego miąższu, kwaśnej śmietany i sera (cheddar lub gouda), zapieczone w piekarniku. Świetnie nadadzą się zarówno na obiad, jak i na przekąskę.
Składniki
- 4 duże mączyste ziemniaki
- 1 łyżka oleju słonecznikowego
- Nadzienie:
- 100 g sera cheddar lub gouda
- 125 g kwaśnej śmietany
- 2 łyżki szczypiorku, drobno pokrojonego
- sól, pieprz
Jak zrobić pieczone ziemniaki z nadzieniem serowym
- Rozgrzać piekarnik do temperatury 200°C. Wyłożyć blachę papierem do pieczenia. Wyszorować ziemniaki do czysta pod bieżącą wodą i dokładnie wytrzeć papierowym ręcznikiem kuchennym.
- Ułożyć je na blasze i posmarować olejem, używając pędzla kuchennego. Piec w gorącym piekarniku około godziny.
- Zetrzeć ser na tarce o dużych oczkach. Zmieszać połowę sera z kwaśną śmietaną i łyżką szczypiorku. Przyprawić solą i pieprzem.
- Lekko ostudzić ziemniaki. Każdego ziemniaka przeciąć na pół. Wybrać łyżeczką miąższ z większej części ziemniaka, pozostawić ścianki o grubości około 1 cm. Włożyć miąższ do miski i rozgnieść widelcem. Zmieszać z masą serowo-śmietanową.
- Napełnić nadzieniem wydrążone ziemniaki. Posypać nadzienie resztą tartego sera. Ponownie ułożyć ziemniaki na blasze i piec w gorącym piekarniku około 15 minut, aż ser się rozpuści.
Podoba Ci się ten artykuł?
Komentarze