Pieczony kurczak faszerowany ziołami

Przepis na Pieczony kurczak faszerowany ziołami
Czas przygotowania130 min
Poziom trudnościśredni
02.11.2023

Pieczony kurczak faszerowany ziołami to przepis na soczystego, ziołowego, pieczonego w całości kurczaka. Polecamy każdemu, kto szuka metody na przygotowanie kurczaka do pieczenia tak, aby mięso nie było suche i mało aromatyczne.

Składniki

Promocje na składniki

Jak zrobić pieczony kurczak faszerowany ziołami

  1. Rozgrzać piekarnik do 220°C. Przygotować farsz: w dużej patelni na średnim ogniu rozgrzać masło z 1 łyżką oliwy i podsmażyć cebulę z selerem aż będą miękkie (ok. 10 minut).
  2. Zdjąć z ognia i przełożyć do miski. Dodać bułkę tartą, zioła, jajko i przyprawy, dokładnie wymieszać.
  3. Luźno nałożyć połowę farszu przez szyję kurczaka i wepchać do środka. Założyć nadmiar skóry z szyi pod spód i spiąć wykałaczką, aby farsz nie wyleciał.
  4. Ćwiartki cytryny włożyć do środka z drugiej strony kurczaka i związać nogi sznurkiem kuchennym. Resztę nadzienia przełożyć do małego naczynia żaroodpornego wysmarowanego masłem i piec przez ostatnie 30 minut pieczenia kurczaka.
  5. Kurczaka ułożyć piersią do dołu na ruszcie w naczyniu do pieczenia. Do naczynia wlać ok. 250 ml wody – dzięki parze mięso będzie soczyste, a naczynie zbierze soki, z których później zrobimy sos. Piec przez 30 minut.
  6. Wyjąć kurczaka z piekarnika i ostrożnie odwrócić na drugą stronę. Resztą oliwy posmarować pierś i oprószyć solą i pieprzem. Zmniejszyć temperaturę do 150°C i piec kurczaka przez 1,5 godziny, co 20 minut polewając wyciekającymi sokami.
  7. Aby sprawdzić, czy kurczak jest upieczony, należy wbić wykałaczkę w najgrubszą część uda – wyciekające soki powinny być przejrzyste.
  8. Lekko przechylić kurczaka, aby sok cytrynowy ze środka wyciekł do brytfanki. Zdjąć kurczaka z rusztu i przykryć folią aluminiową – odstawić na 10-15 minut.
  9. W tym czasie przygotować sos. W miseczce wymieszać mąkę z niewielką ilością wody, aby powstała pasta. Mieszając, stopniowo dodawać soki z brytfanki, a następnie przelać wszystko do rondelka.
  10. Dodać wino lub sok i doprowadzić do wrzenia. Gotować, mieszając, aż sos zgęstnieje. Doprawić do smaku, przelać do sosjerki. Kurczaka ułożyć na dużym talerzu i udekorować świeżymi ziołami oraz ćwiartkami cytryny.

Komentarze

Odpowiedź dla użytkownika
Dziękujemy! Twój komentarz został wysłany do weryfikacji.
Coś poszło nie tak.

Ten przepis nie ma jeszcze komentarzy.