Pieczony kurczak nadziewany ryżem i orzeszkami

Przepis na Pieczony kurczak nadziewany ryżem i orzeszkami
Czas przygotowania90 min
Poziom trudnościśredni
02.11.2023

Pieczony kurczak nadziewany ryżem i orzeszkami to sycąca propozycja obiadowa. Ten przepis pozwoli przygotować całą tuszkę kurczaka, pieczoną w piekarniku, wypełnioną farszem ryżowym z dodatkiem orzeszków piniowych. Polecamy.

Składniki

Promocje na składniki

Jak zrobić pieczony kurczak nadziewany ryżem i orzeszkami

  1. Rozgrzać piekarnik do 175 stopni C.
  2. Na małej patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy. Podsmażyć cebulę, a następnie dodać kurkumę i orzeszki. Chwilę smażyć, dodać ugotowany ryż i sól, wymieszać.
  3. Kurczaka umyć i osuszyć. Posmarować po wierzchu masłem i oprószyć pieprzem. Do środka nałożyć farsz.
  4. Ułożyć w brytfance wysmarowanej tłuszczem i piec przez ok 1 godzinę (w zależności od wielkości kurczaka), aż skórka na kurczakach się przyrumieni, a mięso będzie miękkie.

Komentarze

Odpowiedź dla użytkownika
Dziękujemy! Twój komentarz został wysłany do weryfikacji.
Coś poszło nie tak.

Ten przepis nie ma jeszcze komentarzy.