Szarlotka Lidlomix – przepis i wskazówki
22.04.2024
Pieczony łosoś z ziemniakami
40 min
średni
02.11.2023
Pieczony łosoś z ziemniakami to propozycja na obiad z piekarnika. Soczysty, delikatny, dobrze doprawiony łosoś to gwarancja pysznego posiłku. Polecamy podawać z sosem majonezowo-cytrynowym i świeżymi warzywami.
Składniki
- 500 g ziemniaków, najlepiej małych, pokrojonych na połówki lub łódeczki
- pieprz grubo mielony
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- posiekany koperek
- 4 steki z łososia (ok. 150 g każdy)
- 5 łyżek dietetycznego majonezu
- sok i skórka otarta z ½ cytryny
Jak zrobić pieczony łosoś z ziemniakami
- Rozgrzać piekarnik do temperatury 200°C. Wrzucić ziemniaki do rondla z wrzątkiem i gotować przez 6-8 minut, następnie odcedzić.
- Ułożyć na blasze papier do pieczenia lub folię aluminiową. Wyłożyć ziemniaki i łososia.
- Rozprowadzić równomiernie oliwę na rybie i ziemniakach. Posypać pieprzem i innymi przyprawami wedle uznania. Przykryć folią aluminiową i piec 20 min.
- Zdjąć folię i piec jeszcze przez 10 minut, aż ryba i ziemniaki będą gotowe. Posypać koperkiem.
- Utrzeć majonez ze skórką i sokiem z cytryny w miseczce. Podawać do ryby.
Podoba Ci się ten artykuł?
Komentarze