Sernik z rosą Lidlomix — przepis i wskazówki
15.04.2024
Pieguski czekoladowe
25 min
średni
02.11.2023
Pieguski czekoladowe to smakowite, słodkie ciasteczka przyrządzone z masła, cukru, mąki, kakao i żółtka, z pysznymi, rozpływającymi się kawałkami czekolady. Takie pieguski po przestudzeniu łatwo spakować w śniadaniówkę i zapewnić dziecku domową, słodką przekąskę do szkoły.
Jak zrobić pieguski czekoladowe
- Rozgrzać piekarnik do 190 stopni C.
- W dużej misce utrzeć masło z cukrem za pomocą dużej drewnianej łyżki. Dodać żółtko i wanilię i dobrze wymieszać.
- Do tej masy przesiać mąkę i kakao, a następnie dodać sól. Mieszać, aż wszystko się dobrze połączy.
- Uformować z ciasta 12 kulek jeśli chcemy uzyskać duże, ciągnące ciasteczka, lub 20 kulek – aby ciastka były małe i bardziej chrupiące.
- Ułożyć kulki 2 cm od siebie, na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Lekko je spłaszczyć dłonią.
- Posiekaną czekoladę powciskać w spłaszczone kulki na blaszce. Wstawić do piekarnika.
- Piec przez 10 minut a następnie wyjąć z piekarnika i odstawić na 15 minut, aby ostygły.
Podoba Ci się ten artykuł?
Komentarze