Pieguski czekoladowe

Przepis na Pieguski czekoladowe
Czas przygotowania25 min
Poziom trudnościśredni
02.11.2023

Pieguski czekoladowe to smakowite, słodkie ciasteczka przyrządzone z masła, cukru, mąki, kakao i żółtka, z pysznymi, rozpływającymi się kawałkami czekolady. Takie pieguski po przestudzeniu łatwo spakować w śniadaniówkę i zapewnić dziecku domową, słodką przekąskę do szkoły.

Składniki

Promocje na składniki

Jak zrobić pieguski czekoladowe

  1. Rozgrzać piekarnik do 190 stopni C.
  2. W dużej misce utrzeć masło z cukrem za pomocą dużej drewnianej łyżki. Dodać żółtko i wanilię i dobrze wymieszać.
  3. Do tej masy przesiać mąkę i kakao, a następnie dodać sól. Mieszać, aż wszystko się dobrze połączy.
  4. Uformować z ciasta 12 kulek jeśli chcemy uzyskać duże, ciągnące ciasteczka, lub 20 kulek – aby ciastka były małe i bardziej chrupiące.
  5. Ułożyć kulki 2 cm od siebie, na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Lekko je spłaszczyć dłonią.
  6. Posiekaną czekoladę powciskać w spłaszczone kulki na blaszce. Wstawić do piekarnika.
  7. Piec przez 10 minut a następnie wyjąć z piekarnika i odstawić na 15 minut, aby ostygły.

Komentarze

Odpowiedź dla użytkownika
Dziękujemy! Twój komentarz został wysłany do weryfikacji.
Coś poszło nie tak.

Ten przepis nie ma jeszcze komentarzy.