Pizza Lidlomix – szybki przepis na pizzę z Monsieur Cuisine
27.03.2024
Pierogi na słodko z twarogiem
50 min + wyrastanie
średni
02.11.2023
Pierogi na słodko z twarogiem to pyszna propozycja dla tych, lubiących słodkie obiady. Świetnie smakować będą posypane cynamonem, z dodatkiem świeżych owoców np. truskawek lub zanurzane w jogurcie naturalnym.
Składniki
- 70 ml mleka
- 1 łyżka oleju
- 3/4 łyżki smalcu
- 2 dag drożdży
- cukier do smaku
- 30 dag mąki
- 2 opakowania cukru waniliowego
- 2 jajka
- 30 dag twarogu
- 2 krople olejku pomarańczowego
- kwasek cytrynowy
Jak zrobić pierogi na słodko z twarogiem
- Mleko, olej i smalec podgrzewamy. Z utartymi z cukrem drożdżami wlewamy do mąki ze szczyptą soli i 1 cukrem waniliowym. Wbijamy jajko.
- Wrabiamy ciasto. Odstawiamy do wyrośnięcia, chociaż na 30 min, najlepiej na godzinę.
- Farsz: twaróg mieszamy z mąką, cukrem waniliowym i olejkiem, doprawiamy kwaskiem i cukrem.
- Odrywamy kawałki ciasta, spłaszczamy. Nakładamy farsz i zlepiamy brzegi. Smarujemy roztrzepanym jajkiem. Pieczemy 20 minut w temperaturze 150 stopni C .
Podoba Ci się ten artykuł?
Komentarze