Pizza Lidlomix – szybki przepis na pizzę z Monsieur Cuisine
27.03.2024
Pierś z kurczaka nadziewana gorgonzolą
50 min
średni
02.11.2023
Pierś z kurczaka nadziewana gorgonzolą to kieszonki z soczystych piersi z kurczaka, wypełnionych żółtym serem, owiniętych w chrupiące plastry bekonu. Do potrawy świetnie pasują ziemniaki – gotowane lub puree.
Składniki
- 2 pojedyncze filety z piersi kurczaka
- 1/4 szklanki pokruszonego sera gorgonzola
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 2 łyżki posiekanej szalotki
- 1 ząbek czosnku, posiekany
- 4 grube lub 8 cienkich plasterków wędzonego boczku
- sól i pieprz do smaku
Jak zrobić pierś z kurczaka nadziewana gorgonzolą
- Rozgrzać piekarnik do 190 stopni C. Naczynie żaroodporne lekko wysmarować olejem.
- W każdej piersi zrobić z boku nacięcie o długości ok. 5 cm i głębokości 3 cm, aby powstała kieszonka.
- W miseczce rozgnieść ser widelcem, dodając pietruszkę, szalotkę i czosnek. Doprawić solą i pieprzem.
- Podzielić nadzienie na pół i ponakładać po równo do kieszonek w piersiach.
- Owinąć każdą z piersi 2 plasterkami boczku (lub 4 cienkimi) i zabezpieczyć wykałaczkami. Włożyć piersi do przygotowanego naczynia.
- Piec ok. 35 minut, aż boczek się przyrumieni, a kurczak upiecze w środku.
Podoba Ci się ten artykuł?
Komentarze