Pierś z kurczaka ze szpinakiem

Przepis na Pierś z kurczaka ze szpinakiem
Czas przygotowania40min
Poziom trudnościśredni
02.11.2023

Pierś z kurczaka ze szpinakiem to świetny pomysł na obiad. Połączenie szpinaku i fety to nadzienie, które idealnie współgra z mięsem drobiowym i pasuje zarówno do ziemniaków, jak i ryżu czy kaszy. Przepis na pierś z kurczaka w takim wydaniu znajdziesz poniżej.

Składniki

  • 4 filety z piersi kurczaka bez kości, ze skórą
  • 85g mrożonego szpinaku liściastego, rozmrożonego
  • 85 g sera feta, pokruszonego
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki orzeszków piniowych

Promocje na składniki

Jak zrobić pierś z kurczaka ze szpinakiem

  1. Poluzuj skórę na piersiach kurczaka.
  2. Gotuj szpinak przez 4-5min, odcedź i wyciśnij jak najwięcej wody.
  3. Zmieszaj z fetą i odrobiną czarnego pieprzu, a następnie włóż po trochę farszu między mięso a skórą piersi. Całość kurczaka dopraw odrobiną soli i pieprzu.
  4. Rozgrzej olej na patelni z pokrywką. Połóż piersi, skórą do dołu i smaż, aż skóra będzie rumiana. Odwróć na drugą stronę, dodaj orzeszki piniowe i smaż, aż lekko się opieką.
  5. Dodaj 6-8 łyżek wody, następnie przykryj i duś przez 15-20 minut, aż kurczak się ugotuje.
LidiaKa Autor: LidiaKa

Komentarze

Odpowiedź dla użytkownika
Dziękujemy! Twój komentarz został wysłany do weryfikacji.
Coś poszło nie tak.

Ten przepis nie ma jeszcze komentarzy.