Pizza Lidlomix – szybki przepis na pizzę z Monsieur Cuisine
27.03.2024
Pikantny kurczak z limonką
20 min + marynowanie
średni
Pikantny kurczak z limonką to przepis na pyszne piersi z kurczaka, marynowane w passacie pomidorowej, musztardzie z ziarnami gorczycy i sokiem z limonki, następnie podsmażone i duszone. Taki kurczak świetnie będzie pasował do ryżu czy gotowanych ziemniaków, z którymi może stworzyć smakowite danie obiadowe.
Składniki
- 120 ml (1/2 szklanki) passaty pomidorowej
- 60 ml (1/4 szklanki) musztardy francuskiej
- 2 łyżki świeżo wyciśniętego soku z limonki
- 6 filetów z piersi kurczaka
- 2 łyżki masła
- 4 łyżki jogurtu naturalnego
- 1 limonka pokrojona w kliny
Jak zrobić pikantny kurczak z limonką
- W płytkim szklanym naczyniu lub misce wymieszać sos salsa z musztardą i sokiem z limonki. Dodać kurczaka, przykryć naczynie i włożyć do lodówki.
- Marynować przez co najmniej 30 minut.
- W dużej patelni na średnim ogniu stopić masło. Wyjąć kurczaka z marynaty i włożyć na patelnię. Smażyć na złotobrązowy kolor, często obracając.
- W międzyczasie w rondelku gotować pozostałą marynatę przez 4-5 minut.
- Ugotowaną marynatę dodać do kurczaka i dusić całość około 3-5 minut, aż soki wyciekające z kurczaka będą przejrzyste, a sos zacznie błyszczeć. Wmieszać jogurt.
- Przełożyć kurczaka na półmisek, a pod patelnią zwiększyć ogień i gotować marynatę przez kolejną minutę. Wyłożyć marynatę łyżką na piersi kurczaka i podawać z limonką.
Podoba Ci się ten artykuł?
Komentarze