Pizza po grecku

Przepis na Pizza po grecku
Czas przygotowania15 min
Poziom trudnościśredni
02.11.2023

Pizza po grecku to składniki na topping do pizzy w stylu greckim. W jego skład wchodzą czarne lub zielone oliwki, świeży szpinak, pomidorki koktajlowe i ser feta. Polecamy wypróbować ten przepis.

Składniki

  • 1 duży cienki spód do pizzy (ok. 265 g) lub 2 małe po 150 g – gotowe lub domowe ( przepis na spód)
  • 3 łyżki pasty z suszonych pomidorów
  • 10 pomidorków koktajlowych, pokrojonych w łódeczki
  • 12 czarnych lub zielonych oliwek bez pestek
  • parę liści szpinaku
  • 150 g sera feta, pokrojonego w kostkę
  • 1/3 szklanki startego sera mozarella

Promocje na składniki

Jak zrobić pizza po grecku

  1. Rozgrzać piekarnik do temperatury 220°C.
  2. Posmarować blat pizzy pastą z suszonych pomidorów. Skropić połową oliwy.
  3. Posypać startą mozarellą. Ułożyć pomidorki koktajlowe, posiekane oliwki, liście szpinaku oraz ser feta. Skropić resztą oliwy.
  4. Wstawić do piekarnika na najwyższy poziom. Piec przez 10 minut, aż spód zrobi się chrupiący, a pizza się przyrumieni.

Komentarze

Odpowiedź dla użytkownika
Dziękujemy! Twój komentarz został wysłany do weryfikacji.
Coś poszło nie tak.

Ten przepis nie ma jeszcze komentarzy.