Pizza z patelni bez drożdzy

Przepis na Pizza z patelni bez drożdzy
Czas przygotowania20 min
Poziom trudnościśredni
02.11.2023

Składniki

  • 2 jajka
  • 4 łyżki śmietany
  • 4 łyżki majonezu
  • 2/3 szklanki mąki (8-10 łyżek)
  • szczypta soli
  • ketchup
  • parę pomidorków cherry
  • 100 g kiełbasy, salami lub szynki
  • 100 g sera żółtego lub mozzarelli

Promocje na składniki

Jak zrobić pizza z patelni bez drożdzy

  1. Przygotować ciasto: lekko roztrzepać jajka, dodać śmietanę i majonez, dobrze wymieszać. Stopniowo dodawać mąkę. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Dodać szczyptę soli (można też dodać szczyptę cukru).
  2. Pokroić w plasterki pomidory i kiełbasę/szybkę/salami. Zetrzeć ser.
  3. Dobrze rozgrzać patelnię z odrobiną oliwy. Przełożyć cienką warstwę ciasta i od razu zmniejszyć ogień na dość mały. Jeśli patelnia jest mała, trzeba będzie ciasto podzielić na dwie części.
  4. Posmarować ciasto po wierzchu keczupem i majonezem, położyć plasterki szynki, pomidorów i inne dodatki wedle uznania. Posypać serem.
  5. Przykryć patelnię i smażyć przez kilka minut, aż ser się roztopi. Jeśli ciasto nie jest jeszcze gotowe, a ser już się porządnie stopił, można zwiększyć ogień na kilka sekund, a następnie wyłączyć go zupełnie, ale pizzę zostawić jeszcze na kilka minut pod przykryciem.

Komentarze

Odpowiedź dla użytkownika
Dziękujemy! Twój komentarz został wysłany do weryfikacji.
Coś poszło nie tak.

Ten przepis nie ma jeszcze komentarzy.