Pizza z szynką i pieczarkami

Przepis na Pizza z szynką i pieczarkami
Czas przygotowania35 min + wyrastanie
Poziom trudnościśredni
02.11.2023

Pizza z szynką i pieczarkami to przepis na pizzę, którą kocha każdy. Szynka i pieczarki to klasyczne połączenie, które na pizzy smakuje wyśmienicie. Polecamy szczególnie na imprezę czy wieczór filmowy.

Składniki

Promocje na składniki

Jak zrobić pizza z szynką i pieczarkami

  1. Natłuścić blachę do pieczenia oliwą. Rozwałkować ciasto i ułożyć na blasze. Przykryć i odstawić na 30 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  2. Rozgrzać na patelni 2 łyżki oliwy i zeszklić cebulę z czosnkiem. Dodać pomidory z puszki i gotować przez 5 minut. Dodać przecier pomidorowy, doprawić do smaku solą, pieprzem i oregano. Zdjąć z ognia.
  3. Rozgrzać piekarnik do 250°C. Grzyby oczyścić i pokroić w cienkie plasterki. Szynkę porwać na kawałki. Ser gouda zetrzeć na tarce a mozzarellę pokroić w plasterki.
  4. Posmarować ciasto na blasze przyrządzonym na patelni sosem pomidorowym. Rozłożyć na cieście pieczarki, szynkę, oba rodzaje sera i natkę. Doprawić pieprzem i solą, skropić oliwą.
  5. Piec przez 12–15 minut, aż brzegi ciasta staną się jasnobrązowe.

Komentarze

Odpowiedź dla użytkownika
Dziękujemy! Twój komentarz został wysłany do weryfikacji.
Coś poszło nie tak.

Ten przepis nie ma jeszcze komentarzy.