Pizza Lidlomix – szybki przepis na pizzę z Monsieur Cuisine
27.03.2024
Pizza z szynką i pieczarkami
35 min + wyrastanie
średni
02.11.2023
Pizza z szynką i pieczarkami to przepis na pizzę, którą kocha każdy. Szynka i pieczarki to klasyczne połączenie, które na pizzy smakuje wyśmienicie. Polecamy szczególnie na imprezę czy wieczór filmowy.
Składniki
- 1 porcja ciasta drożdżowego
- 5 łyżek oliwy z oliwek
- 1 cebula, pokrojona w kostkę
- 2 ząbki czosnku, posiekane
- 400 g posiekanych pomidorów z puszki
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1 łyżka oregano
- sól i pieprz do smaku
- 300 g pieczarek
- 100 g chudej szynki
- po 125 g serów gouda i mozzarella
- 2 łyżki siekanej natki pietruszki
Jak zrobić pizza z szynką i pieczarkami
- Natłuścić blachę do pieczenia oliwą. Rozwałkować ciasto i ułożyć na blasze. Przykryć i odstawić na 30 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
- Rozgrzać na patelni 2 łyżki oliwy i zeszklić cebulę z czosnkiem. Dodać pomidory z puszki i gotować przez 5 minut. Dodać przecier pomidorowy, doprawić do smaku solą, pieprzem i oregano. Zdjąć z ognia.
- Rozgrzać piekarnik do 250°C. Grzyby oczyścić i pokroić w cienkie plasterki. Szynkę porwać na kawałki. Ser gouda zetrzeć na tarce a mozzarellę pokroić w plasterki.
- Posmarować ciasto na blasze przyrządzonym na patelni sosem pomidorowym. Rozłożyć na cieście pieczarki, szynkę, oba rodzaje sera i natkę. Doprawić pieprzem i solą, skropić oliwą.
- Piec przez 12–15 minut, aż brzegi ciasta staną się jasnobrązowe.
Podoba Ci się ten artykuł?
Komentarze