Szarlotka Lidlomix – przepis i wskazówki
22.04.2024
Placek z czerwonymi pomarańczami
70 min
średni
02.11.2023
Placek z czerwonymi pomarańczami to pyszne, cytrusowe ciasto. Dzięki rozłożonym plastrom pomarańczy wygląda naprawdę efektownie i zachwyci wszystkich gości. Polecamy wypróbować ten przepis.
Składniki
- 4 czerwone pomarańcze
- 210 g cukru
- 4 łyżki maślanki
- 3 jajka
- 250 g mąki pszennej
- 1 i ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- ¼ łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 szczypta soli
- 50 ml oliwy z oliwek extra virgin
Jak zrobić placek z czerwonymi pomarańczami
- Rozgrzać piekarnik do 180 C. Wysmarować tłuszczem formę (najlepiej okrągłą).
- Zetrzeć skórkę z dwóch pomarańczy. Wycisnąć sok z trzech. Jedną pokroić na plasterki.
- Cukier zmiksować w robocie kuchennym wraz ze skórką pomarańczową, aby nabrał cytrusowego smaku.
- Sok pomarańczowy wymieszać z maślanką. Wmieszać cukier, a następnie jajka po jednym na raz. Na koniec wmieszać oliwę.
- Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą i solą. Dobrze wymieszać z mokrymi składnikami.
- Ciasto wlać do przygotowanej formy, na wierzchu rozłożyć plastry pomarańczy, włożyć do nagrzanego piekarnika i piec przez 55 minut.
- Sprawdzić wykałaczką, czy ciasto jest upieczone. Ostudzić na metalowej kratce.
Podoba Ci się ten artykuł?
Komentarze