Placek z czerwonymi pomarańczami

Przepis na Placek z czerwonymi pomarańczami
Czas przygotowania70 min
Poziom trudnościśredni
02.11.2023

Placek z czerwonymi pomarańczami to pyszne, cytrusowe ciasto. Dzięki rozłożonym plastrom pomarańczy wygląda naprawdę efektownie i zachwyci wszystkich gości. Polecamy wypróbować ten przepis.

Składniki

Promocje na składniki

Jak zrobić placek z czerwonymi pomarańczami

  1. Rozgrzać piekarnik do 180 C. Wysmarować tłuszczem formę (najlepiej okrągłą).
  2. Zetrzeć skórkę z dwóch pomarańczy. Wycisnąć sok z trzech. Jedną pokroić na plasterki.
  3. Cukier zmiksować w robocie kuchennym wraz ze skórką pomarańczową, aby nabrał cytrusowego smaku.
  4. Sok pomarańczowy wymieszać z maślanką. Wmieszać cukier, a następnie jajka po jednym na raz. Na koniec wmieszać oliwę.
  5. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą i solą. Dobrze wymieszać z mokrymi składnikami.
  6. Ciasto wlać do przygotowanej formy, na wierzchu rozłożyć plastry pomarańczy, włożyć do nagrzanego piekarnika i piec przez 55 minut.
  7. Sprawdzić wykałaczką, czy ciasto jest upieczone. Ostudzić na metalowej kratce.

Komentarze

Odpowiedź dla użytkownika
Dziękujemy! Twój komentarz został wysłany do weryfikacji.
Coś poszło nie tak.

Ten przepis nie ma jeszcze komentarzy.