Placki owsiane o smaku czekoladowym

Przepis na Placki owsiane o smaku czekoladowym
Czas przygotowania20 min
Poziom trudnościśredni
Ocena 5.0
02.11.2023

Ciekawą propozycją na śniadanie lub słodką przekąskę w ciągu dnia są placki owsiane o smaku czekoladowym. Polane pysznym sosem malinowo-truskawkowym są sycącą i zdrową opcją posiłku.

Składniki

  • 2,5 szklanki płatków owsianych zmielonych w młynku do kawy
  • pół szklanki pestek dyni zmielonych w młynku do kawy
  • 2 łyżki kakao
  • 2 małe bardzo dojrzałe banany
  • szklanka wody lekko gazowanej lub zwykłej
  • 1,5 szklanki mleka roślinnego
  • szczypta soli
  • pół łyżeczki cynamonu
  • łyżka cukru lub innego słodzika
  • pół szklanki truskawek bez szypułek
  • pół szklanki malin
  • opcjonalnie: ziarenka z jednej laski wanilii lub naturalna sproszkowana wanilia (do kupienia w sklepach zielarskich i ekologicznych))

Promocje na składniki

Jak zrobić placki owsiane o smaku czekoladowym

  1. „Mąkę” owsianą i dyniową umieszczamy w naczyniu wygodnym do miksowania/blendowania, dodajemy pokrojonego na kawałki banana, wodę, mleko, kakao, sól, cynamon i cukier lub inny słodzik. Miksujemy na średnich obrotach do momentu, aż masa będzie gładka.
  2. Na patelni dobrze rozgrzewamy olej i nakładamy ciasto małą chochlą/łyżką, smażymy kilka minut z każdej strony, aż placki będą zwarte.
  3. W międzyczasie truskawki blendujemy razem z malinami, cedzimy przez sitko o drobnych oczkach, dodajemy wanilię i schładzamy sos w lodówce.

Komentarze

Odpowiedź dla użytkownika
Dziękujemy! Twój komentarz został wysłany do weryfikacji.
Coś poszło nie tak.

Ten przepis nie ma jeszcze komentarzy.