Polędwica wieprzowa w sosie z kurkami

Przepis na Polędwica wieprzowa w sosie z kurkami
Czas przygotowania40 min
Poziom trudnościśredni
02.11.2023

Polędwica wieprzowa w sosie z kurkami to pyszna propozycja drugiego dania. Świetnie smakować będzie w towarzystwie gotowanych ziemniaków lub ryżu. Plasterki soczystej polędwicy zachwycą każdego z domowników.

Składniki

Promocje na składniki

Jak zrobić polędwica wieprzowa w sosie z kurkami

  1. Polędwicę przemyć i odkroić wszystko, czego nie chcemy mieć w mięsie. Pokroić na plastry grubości ok 1 cm.
  2. Cebulę pokroić w drobną kostkę. Grzyby umyć i osuszyć, np. przy pomocy papierowego ręcznika.
  3. Rozgrzać oliwę i olej na głębokiej patelni. Podsmażyć plasterki polędwicy – z obu stron. Zdjąć z patelni.
  4. Na patelnię wrzucić cebulkę, po 2 minutach dorzucić grzyby. Smażyć 4-5 minut, mieszając.
  5. Zalać bulionem. Doprowadzić do wrzenia i wrzucić plasterki polędwicy. Dusić na małym ogniu ok 15 minut. Wyjąć mięso i odłożyć na bok.
  6. Dodawać powoli partiami śmietanę, doprawić do smaku. Wyłożyć na talerze wraz z plasterkami polędwicy.

Komentarze

Odpowiedź dla użytkownika
Dziękujemy! Twój komentarz został wysłany do weryfikacji.
Coś poszło nie tak.

Ten przepis nie ma jeszcze komentarzy.