Sernik z rosą Lidlomix — przepis i wskazówki
15.04.2024
Polędwica wieprzowa w sosie z kurkami
40 min
średni
02.11.2023
Polędwica wieprzowa w sosie z kurkami to pyszna propozycja drugiego dania. Świetnie smakować będzie w towarzystwie gotowanych ziemniaków lub ryżu. Plasterki soczystej polędwicy zachwycą każdego z domowników.
Składniki
- 400 g polędwicy wieprzowej
- 250 g świeżych kurek
- 150 ml śmietany 18%
- 120 ml bulionu drobiowego, najlepiej domowego
- 1 cebula
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 łyżka oleju
Jak zrobić polędwica wieprzowa w sosie z kurkami
- Polędwicę przemyć i odkroić wszystko, czego nie chcemy mieć w mięsie. Pokroić na plastry grubości ok 1 cm.
- Cebulę pokroić w drobną kostkę. Grzyby umyć i osuszyć, np. przy pomocy papierowego ręcznika.
- Rozgrzać oliwę i olej na głębokiej patelni. Podsmażyć plasterki polędwicy – z obu stron. Zdjąć z patelni.
- Na patelnię wrzucić cebulkę, po 2 minutach dorzucić grzyby. Smażyć 4-5 minut, mieszając.
- Zalać bulionem. Doprowadzić do wrzenia i wrzucić plasterki polędwicy. Dusić na małym ogniu ok 15 minut. Wyjąć mięso i odłożyć na bok.
- Dodawać powoli partiami śmietanę, doprawić do smaku. Wyłożyć na talerze wraz z plasterkami polędwicy.
Podoba Ci się ten artykuł?
Komentarze