Pizza Lidlomix – szybki przepis na pizzę z Monsieur Cuisine
27.03.2024
Polędwica wieprzowa w syropie klonowym
50 min + marynowanie
średni
02.11.2023
Polędwica wieprzowa w syropie klonowym to delikatne, miękkie i soczyste mięso w aromatycznej i pełnej smaku marynacie. Polecamy podawać z gotowanymi ziemniakami, puree lub frytkami.
Składniki
- kawałek polędwicy wieprzowej
- oliwa z oliwek
- 100 ml syropu klonowego
- 100 ml wody
- Marynata:
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżka soli morskiej
- 1 łyżka czarnego pieprzu
- 1 łyżka suszonego oregano
- 2 łyżeczki mielonej kolendry
- 1 łyżeczka mielonych goździków
Jak zrobić polędwica wieprzowa w syropie klonowym
- Wymieszać wszystkie składniki na marynatę i natrzeć nimi polędwiczkę. Owinąć w folię spożywczą i wstawić (najlepiej na noc) do lodówki.
- Rozgrzać piekarnik do 180 C.
- W dużej patelni mocno rozgrzać oliwę (ale nie dopuścić, aby zaczęła dymić). Podsmażać polędwiczkę z każdej strony przez 3-5 minut. Włożyć do niezbyt wielkiej brytfanki – wielkości polędwicy.
- Polać mięso syropem klonowym, a wokół mięsa wlać wodę. Piec przez 10 minut, a następnie polać sokami z dna brytfanki. Piec jeszcze przez 25 minut, aż mięso będzie upieczone w środku.
- Wyjąć z piekarnika i odstawić na 10 minut. Pokroić w plastry i podawać polane sosem z brytfanki.
Podoba Ci się ten artykuł?
Komentarze