Polędwiczki wieprzowe w sosie z zielonego pieprzu

Przepis na Polędwiczki wieprzowe w sosie z zielonego pieprzu
Czas przygotowania25 min
Poziom trudnościśredni
02.11.2023

Polędwiczki wieprzowe w sosie z zielonego pieprzu to pyszna i soczysta polędwica wieprzowa, pokrojona w plastry, z dodatkiem sałatki z pomidorków cherry i sałaty oraz sosu ze śmietany i zielonego pieprzu. Polecamy jako danie obiadowe, w towarzystwie gotowanych ziemniaków.

Składniki

Promocje na składniki

Jak zrobić polędwiczki wieprzowe w sosie z zielonego pieprzu

  1. Oprószyć mięso pieprzem, obtoczyć z obydwu stron w mące i strzepnąć jej nadmiar.
  2. Na patelni rozgrzać olej roślinny i smażyć mięso przez ok. 12 minut, aż nie będzie już w środku surowe. Zdjąć z patelni i przełożyć w ciepłe miejsce.
  3. Wylać olej z patelni. Zielony pieprz zmiksować ze słodką i kwaśną śmietaną i wlać to na patelnię. Gotować sos, aż zgęstnieje, a na koniec dodać whisky.
  4. Pokroić polędwiczkę na paski grubości palca, ułożyć na ciepłych talerzach. Dodać sałatkę z sałaty i pomidorków cherry. Sos przelać do sosjerki i podać.

Komentarze

Odpowiedź dla użytkownika
Dziękujemy! Twój komentarz został wysłany do weryfikacji.
Coś poszło nie tak.

Ten przepis nie ma jeszcze komentarzy.