Sernik z rosą Lidlomix — przepis i wskazówki
15.04.2024
Pomidory nadziewane kaszą jaglaną
75 min
średni
02.11.2023
Pomidory nadziewane kaszą jaglaną to świetna propozycja wykwintnej i efektownej przekąski np. na imprezę. Farsz z kaszy jaglanej, pomidorów, orzechów włoskich i sera z dodatkiem przypraw i ziół zarówno smakuje, jak i wygląda smakowicie. Polecamy.
Składniki
- 100 g kaszy jaglanej
- 6 dużych, dojrzałych (ale twardych) pomidorów
- 60 g orzechów włoskich
- 2 ząbki czosnku
- 1 mały pęczek szczypiorku
- 1 mały pęczek bazylii
- 6 łyżek świeżo startego parmezanu
- bułka tarta
- masło
Jak zrobić pomidory nadziewane kaszą jaglaną
- Kaszę jaglaną podprażyć na suchej patelni, aż zacznie wydzielać aromat.
- W małym rondlu zagotować 300 ml wody. Dodać kaszę i gotować na małym ogniu przez 30 minut. Pod koniec sprawdzić, czy w garnku jest wystarczająco dużo wody i w razie potrzeby dolać.
- Ugotowana kasza powinna wchłonąć całą wodę. Jeśli tak się nie stanie, trzeba ją odcedzić na sicie.
- Rozgrzać piekarnik do 190 stopni C.
- Pomidory umyć i odkroić czubki. Czubki odłożyć na później. Delikatnie, łyżeczką wydrążyć miąższ, nie uszkadzając ścianek pomidora.
- Wybrany miąższ pomidora odcedzić na sitku (płyn można użyć do zupy albo sosu), a stały miąższ posiekać.
- Orzechy uprażyć na suchej patelni i posiekać.
- Drobno posiekać czosnek, połowę szczypiorku i bazylię; wymieszać z orzechami, połową parmezanu i kaszą jaglaną. Porządnie doprawić solą i pieprzem. Nałożyć farsz do pomidorów.
- Pomidory włożyć do naczynia żaroodpornego wysmarowanego tłuszczem. Posypać po wierzchu bułką tartą, nałożyć na to kawałeczki masła i posypać resztą parmezana i szczypiorku.
- Przykryć czubkami pomidorów i piec przez około 30 minut, aż bułka będzie rumiana i ser się roztopi.
Podoba Ci się ten artykuł?
Komentarze