Pomidory nadziewane kaszą jaglaną

Przepis na Pomidory nadziewane kaszą jaglaną
Czas przygotowania75 min
Poziom trudnościśredni
02.11.2023

Pomidory nadziewane kaszą jaglaną to świetna propozycja wykwintnej i efektownej przekąski np. na imprezę. Farsz z kaszy jaglanej, pomidorów, orzechów włoskich i sera z dodatkiem przypraw i ziół zarówno smakuje, jak i wygląda smakowicie. Polecamy.

Składniki

Promocje na składniki

Jak zrobić pomidory nadziewane kaszą jaglaną

  1. Kaszę jaglaną podprażyć na suchej patelni, aż zacznie wydzielać aromat.
  2. W małym rondlu zagotować 300 ml wody. Dodać kaszę i gotować na małym ogniu przez 30 minut. Pod koniec sprawdzić, czy w garnku jest wystarczająco dużo wody i w razie potrzeby dolać.
  3. Ugotowana kasza powinna wchłonąć całą wodę. Jeśli tak się nie stanie, trzeba ją odcedzić na sicie.
  4. Rozgrzać piekarnik do 190 stopni C.
  5. Pomidory umyć i odkroić czubki. Czubki odłożyć na później. Delikatnie, łyżeczką wydrążyć miąższ, nie uszkadzając ścianek pomidora.
  6. Wybrany miąższ pomidora odcedzić na sitku (płyn można użyć do zupy albo sosu), a stały miąższ posiekać.
  7. Orzechy uprażyć na suchej patelni i posiekać.
  8. Drobno posiekać czosnek, połowę szczypiorku i bazylię; wymieszać z orzechami, połową parmezanu i kaszą jaglaną. Porządnie doprawić solą i pieprzem. Nałożyć farsz do pomidorów.
  9. Pomidory włożyć do naczynia żaroodpornego wysmarowanego tłuszczem. Posypać po wierzchu bułką tartą, nałożyć na to kawałeczki masła i posypać resztą parmezana i szczypiorku.
  10. Przykryć czubkami pomidorów i piec przez około 30 minut, aż bułka będzie rumiana i ser się roztopi.

Komentarze

Odpowiedź dla użytkownika
Dziękujemy! Twój komentarz został wysłany do weryfikacji.
Coś poszło nie tak.

Ten przepis nie ma jeszcze komentarzy.