Sernik z rosą Lidlomix — przepis i wskazówki
15.04.2024
Arrabbiata z kurczaka
30 min
średni
02.11.2023
Arrabbiata z kurczaka to pełen smaku, ostry sos pomidorowy z piersiami z kurczaka. Polecamy podawać z makaronem rigatoni lub penne, posypany obficie parmezanem.
Składniki
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 500 g filetów z piersi kurczaka, pokrojonych w kostkę
- 1 cebula, posiekana
- 2 ząbki czosnku, wyciśnięte przez praskę
- 2 łodygi selera naciowego, pokrojone w kostkę
- 2 zielone papryczki chili, bez nasion i posiekane
- 2 puszki (po 400 g) pomidorów, posiekanych
- sól i pieprz do smaku
- parmezan do posypania
- parę listków bazylii
Jak zrobić arrabbiata z kurczaka
- W rondlu rozgrzać oliwę. Wrzucić piersi z kurczaka.
- Dodać cebulę, czosnek, selera naciowego oraz chili. Wymieszać i smażyć przez ok 5 minut.
- Dodać 2 puszki pomidorów, wymieszać, doprawić solą i pieprzem. Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień, częściowo przykryć, dusić przez 15 minut.
- Podawać z makaronem rigatoni lub penne. Posypać parmezanem i porwanymi na kawałki listkami bazylii.
Podoba Ci się ten artykuł?
Komentarze