Sernik z rosą Lidlomix — przepis i wskazówki
15.04.2024
Babeczki z brzoskwiniami i owsianą kruszonką
50 min
średni
02.11.2023
Babeczki z brzoskwiniami i owsianą kruszonką to pyszne, owocowe muffinki, posypane słodką kruszonką. Sprawdzą się zarówno jako deser, jak i jako mała przekąska. Polecamy wypróbować ten przepis.
Składniki
- Kruszonka:
- 50 g płatków owsianych
- 1/3 szklanki cukru
- 30 g masła
- Babeczki:
- 500 g mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 250 g margaryny
- 1 szklanka cukru
- 1 opakowanie cukru wanilinowego lub cukru z prawdziwą wanilią
- 4 jajka
- 1-1,5 szklanki mleka
- mała puszka brzoskwiń (mogą być także inne owoce, z zalewy lub kompotu)
Jak zrobić babeczki z brzoskwiniami i owsianą kruszonką
- Zaczynamy od przygotowania kruszonki. Do miski wsypujemy wiórki kokosowe, cukier i dodajemy do nich zimne masło. Rozcieramy w palcach do momentu połączenia składników i uzyskania kruszonki.
- Owijamy miskę folią i wstawiamy do lodówki na czas przygotowywania ciasta.
- Brzoskwinie odsączamy z zalewy, zostawiamy na sitku lub delikatnie osuszamy ręcznikiem papierowym, a następnie kroimy w kostkę.
- Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli.
- Margarynę ucieramy z cukrem i cukrem wanilinowym na biały, na gładko. Stopniowo dodajemy po jednym jajku, miksując za każdym razem do połączenia składników. Nie spieszymy się, aby nie zważyć masy.
- Cały czas miksując dodajemy kolejno na przemian: 1/3 mąki, ½ mleka, 1/3 mąki, ½ mleka i 1/3 mąki. Składniki łączymy dokładnie, aż do uzyskania gładkiego, puszystego ciasta.
- Piekarnik rozgrzewamy do 170-175 stopni C.
- Formę na babeczki wykładamy papilotkami. Do każdej papilotki lub foremek, nakładamy ciasto do ½ wysokości, a na nie kładziemy 2-3 kawałki brzoskwini, delikatnie dociskając. Wierzch posypujemy kruszonką.
- Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 30-35 minut do ładnego zrumienienia. Pod koniec pieczenia sprawdzamy wykałaczką czy ciasto nie jest w środku surowe.
- Wyciągamy babeczki. Następnie przekładamy na kratkę kuchenną i studzimy. Jeśli nie wszystkie babeczki się zmieściły pieczemy pozostałe.
Podoba Ci się ten artykuł?
Komentarze