Babeczki z brzoskwiniami i owsianą kruszonką

Przepis na Babeczki z brzoskwiniami i owsianą kruszonką
Czas przygotowania50 min
Poziom trudnościśredni
02.11.2023

Babeczki z brzoskwiniami i owsianą kruszonką to pyszne, owocowe muffinki, posypane słodką kruszonką. Sprawdzą się zarówno jako deser, jak i jako mała przekąska. Polecamy wypróbować ten przepis.

Składniki

Promocje na składniki

Jak zrobić babeczki z brzoskwiniami i owsianą kruszonką

  1. Zaczynamy od przygotowania kruszonki. Do miski wsypujemy wiórki kokosowe, cukier i dodajemy do nich zimne masło. Rozcieramy w palcach do momentu połączenia składników i uzyskania kruszonki.
  2. Owijamy miskę folią i wstawiamy do lodówki na czas przygotowywania ciasta.
  3. Brzoskwinie odsączamy z zalewy, zostawiamy na sitku lub delikatnie osuszamy ręcznikiem papierowym, a następnie kroimy w kostkę.
  4. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli.
  5. Margarynę ucieramy z cukrem i cukrem wanilinowym na biały, na gładko. Stopniowo dodajemy po jednym jajku, miksując za każdym razem do połączenia składników. Nie spieszymy się, aby nie zważyć masy.
  6. Cały czas miksując dodajemy kolejno na przemian: 1/3 mąki, ½ mleka, 1/3 mąki, ½ mleka i 1/3 mąki. Składniki łączymy dokładnie, aż do uzyskania gładkiego, puszystego ciasta.
  7. Piekarnik rozgrzewamy do 170-175 stopni C.
  8. Formę na babeczki wykładamy papilotkami. Do każdej papilotki lub foremek, nakładamy ciasto do ½ wysokości, a na nie kładziemy 2-3 kawałki brzoskwini, delikatnie dociskając. Wierzch posypujemy kruszonką.
  9. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 30-35 minut do ładnego zrumienienia. Pod koniec pieczenia sprawdzamy wykałaczką czy ciasto nie jest w środku surowe.
  10. Wyciągamy babeczki. Następnie przekładamy na kratkę kuchenną i studzimy. Jeśli nie wszystkie babeczki się zmieściły pieczemy pozostałe.

Komentarze

Odpowiedź dla użytkownika
Dziękujemy! Twój komentarz został wysłany do weryfikacji.
Coś poszło nie tak.

Ten przepis nie ma jeszcze komentarzy.