Szarlotka Lidlomix – przepis i wskazówki
22.04.2024
Babeczki z kremem śmietankowym
55 min + chłodzenie
średni
02.11.2023
Babeczki z kremem śmietankowym to propozycja dla każdego łasucha. Dodatek ulubionych owoców ( np. malin, jagód czy porzeczek) sprawi, że babeczki będą jeszcze pyszniejsze. Polecamy dobierać świeże owoce sezonowe.
Składniki
- 300 g (1 i 3/4 szklanki) mąki
- 200 g masła lub margaryny
- 100 g (niecałe pół szklanki) cukru
- 1 żółtko
- 1/2 białka
- 1 małe opakowanie cukru wanilinowego
- 1 szczypta proszku do pieczenia
- Krem:
- 250 ml (1 szklanka) kwaśnej śmietany kremowej 24%
- 250 g masła
- 160 g (1 szklanka) cukru pudru
- 1 małe opakowanie cukru wanilinowego
- wybrane owoce: np. truskawki, borówki, jagody
Jak zrobić babeczki z kremem śmietankowym
- Babeczki: w dużej misce posiekać nożem mąkę z masłem, dodać cukier biały, cukier waniliowy i proszek do pieczenia i wymieszać.
- Aby babeczki były kruche należy oddzielić żółtko od białka i dodać tylko połowę białka oraz całe żółtko i szybko zagnieść ciasto (kruche ciasto nie lubi długiego wyrabiania). Wstawić ciasto do lodówki na godzinę.
- Rozgrzać piekarnik do 200°C.
- Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość 0,5 cm i podzielić na 24 kawałki. Można też zrobić z ciasta rulon i wtedy dzielić, a następnie uformować kawałki ciasta w foremkach.
- Piec aż babeczki będą złote (ok. 12 min) w temp. 200°C.
- Krem: masło utrzeć z cukrem pudrem i cukrem waniliowym, a następnie, stale ucierając, dodawać stopniowo śmietanę.
- Wypełnić wystudzone babeczki kremem i udekorować świeżymi sezonowymi owocami.
Podoba Ci się ten artykuł?
Komentarze