Babeczki z wiśniami

Przepis na Babeczki z wiśniami
Czas przygotowania55 min
Poziom trudnościśredni
02.11.2023

Babeczki z wiśniami to słodko-kwaskowy, klasyczny i prosty deser, który sprawdzi się zarówno na co dzień, jak i na imprezę czy wizytę gości. Polecamy podawać z bitą śmietaną lub z posypką z cukru pudru.

Składniki

Promocje na składniki

Jak zrobić babeczki z wiśniami

  1. Umyć wiśnie, usunąć ogonki i pestki. Osuszyć na cedzaku. Nagrzać piekarnik do 180°C. Włożyć papierowe foremki do wgłębień formy.
  2. Ubić mikserem masło, cukier, sól, cukier waniliowy, otartą skórkę cytryny i wódkę z wiśni na jasną, puszystą masę.
  3. Kolejno dodawać do masy jajka i mieszać. Zmieszać 250 g mąki z proszkiem do pieczenia, dodać do masy i wymieszać. Wsypać resztę mąki do głębokiego talerza i obtoczyć w niej osuszone wiśnie.
  4. Wyłożyć wiśnie na ciasto i ostrożnie zmieszać. Dwiema łyżeczkami nałożyć ciasto z wiśniami do każdej foremki, mniej więcej do dwóch trzecich jej wysokości.
  5. Piec w nagrzanym piekarniku 20–25 minut, na złotobrązowo. Wyjąć z formy i ostudzić babeczki na drucianej podstawce.
  6. Podawać świeże: dobrym dodatkiem jest bita śmietana lub cukier puder.

Komentarze

Odpowiedź dla użytkownika
Dziękujemy! Twój komentarz został wysłany do weryfikacji.
Coś poszło nie tak.

Ten przepis nie ma jeszcze komentarzy.