Szarlotka Lidlomix – przepis i wskazówki
22.04.2024
Babeczki z wiśniami
55 min
średni
02.11.2023
Babeczki z wiśniami to słodko-kwaskowy, klasyczny i prosty deser, który sprawdzi się zarówno na co dzień, jak i na imprezę czy wizytę gości. Polecamy podawać z bitą śmietaną lub z posypką z cukru pudru.
Spis treści:
Składniki
- 500 g wiśni
- 200 g masła
- 150 g cukru
- szczypta soli
- 1 torebka cukru waniliowego
- 1 łyżeczka skórki otartej z cytryny
- 1 łyżka białej wódki wiśniowej
- 4 jajka
- 270 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- papierowe foremki do pieczenia
Jak zrobić babeczki z wiśniami
- Umyć wiśnie, usunąć ogonki i pestki. Osuszyć na cedzaku. Nagrzać piekarnik do 180°C. Włożyć papierowe foremki do wgłębień formy.
- Ubić mikserem masło, cukier, sól, cukier waniliowy, otartą skórkę cytryny i wódkę z wiśni na jasną, puszystą masę.
- Kolejno dodawać do masy jajka i mieszać. Zmieszać 250 g mąki z proszkiem do pieczenia, dodać do masy i wymieszać. Wsypać resztę mąki do głębokiego talerza i obtoczyć w niej osuszone wiśnie.
- Wyłożyć wiśnie na ciasto i ostrożnie zmieszać. Dwiema łyżeczkami nałożyć ciasto z wiśniami do każdej foremki, mniej więcej do dwóch trzecich jej wysokości.
- Piec w nagrzanym piekarniku 20–25 minut, na złotobrązowo. Wyjąć z formy i ostudzić babeczki na drucianej podstawce.
- Podawać świeże: dobrym dodatkiem jest bita śmietana lub cukier puder.
Podoba Ci się ten artykuł?
Komentarze