Sernik z rosą Lidlomix — przepis i wskazówki
15.04.2024
Babka na oleju
70 min
średni
02.11.2023
Spis treści:
Składniki
- 3 łyżki oleju
- 1 i ½ szklanki cukru (lub mniej)
- 6 jaj
- 1 łyżeczka aromatu migdałowego
- 6 łyżek mąki pszennej
- 6 łyżek mąki ziemniaczanej
- 1 małe opakowanie (16 g) proszku do pieczenia
- 2 łyżki octu
- bułka tarta do obsypania formy
Jak zrobić babka na oleju
- Rozgrzać piekarnik do 170°C.
- W dużej misce wymieszać olej z cukrem, jajkami i aromatem migdałowym.
- Dodać mąkę pszenną, ziemniaczaną, proszek do pieczenia i ocet i dobrze wymieszać.
- Formę na babkę (lub dużą keksówkę) wysmarować tłuszczem i posypać dobrze bułką tartą. Wlać ciasto do 2/3 wysokości formy.
- Piec przez 1 godzinę, a następnie sprawdzić wykałaczką czy ciasto jest gotowe (wykałaczka wetknięta w ciasto ma wyjść czysta).
Podoba Ci się ten artykuł?
Komentarze