Babka ziemniaczana z bekonem

Przepis na Babka ziemniaczana z bekonem
Czas przygotowania90 min + wyrastanie
Poziom trudnościśredni
02.11.2023

Babka ziemniaczana z bekonem to pyszna zapiekanka z ciasta opartego na ziemniakach, drożdżach, mleku, mące i jajkach. Zachęcamy do wypróbowania przepisu na to sycące danie.

Składniki

Promocje na składniki

Jak zrobić babka ziemniaczana z bekonem

  1. Drożdże rozpuścić w kilku łyżkach mleka, dodać łyżkę cukru i dostawić na kilka minut, aż wytworzy się piana.
  2. Ziemniaki obrać i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Włożyć je do miski i odstawić na kilka minut, aby odciekł z nich nadmiar wody. Zebraną wodę odlać, ale zachować wytrąconą białą skrobię.
  3. Wymieszać ziemniaki z pozostałym mlekiem i z mąką. Lekko roztrzepać jajka z solą i dodać do ziemniaków. Dobrze zmiksować, aż w cieście zaczną się tworzyć pęcherzyki powietrza. Przykryć i odstawić na 30 minut.
  4. Bekon i cebulę pokroić w kostkę. Cebulę zeszklić, a bekon podsmażyć, aby był chrupiący. Dodać do ciasta.
  5. Keksówkę wysmarować tłuszczem i przełożyć do niej ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 20 minut aby znów urosło.
  6. Rozgrzać piekarnik do 200 stopni C.
  7. Piec przez 30 minut, a następnie zmniejszyć temperaturę do 180 C. Sprawdzić za pomocą wykałaczki czy jest upieczone.
  8. Przestudzić przed wyjęciem z blaszki.
  9. Opcjonalnie można teraz pokroić w grube plastry i smażyć na oleju lub na maśle na złocisty kolor, aż każdy kawałek będzie chrupiący.

Komentarze

Odpowiedź dla użytkownika
Dziękujemy! Twój komentarz został wysłany do weryfikacji.
Coś poszło nie tak.

Ten przepis nie ma jeszcze komentarzy.