Bakłażan z parmezanem

Przepis na Bakłażan z parmezanem
Czas przygotowania30 min
Poziom trudnościśredni
Liczba komentarzy 1
02.11.2023

Bakłażan z parmezanem to smakowita bezmięsna zapiekanka, przygotowana z bakłażana, przecieru pomidorowego i papryki pimiento, posypana obficie mozarellą i parmezanem. To dobra propozycja na obiad, której przygotowanie nie zajmie dużo czasu.

Składniki

Promocje na składniki

Jak zrobić bakłażan z parmezanem

  1. Rozgrzać opiekacz. Usunąć ogonki z bakłażanów i pokroić je w plasterki grubości 1 cm. Ułożyć na ruszcie. Opiekać przez 10 minut, aż przyrumienią się i zmiękną, odwracając raz na drugą stronę.
  2. Rozgrzać piekarnik do temperatury 220°C. Rozgrzać oliwę w rondlu i smażyć czosnek przez minutę na małym ogniu. Dodać przecier pomidorowy, paprykę i zioła. Doprowadzić do wrzenia.
  3. ⅓ plasterków bakłażanów ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Polać ⅓ przecieru. Posypać kopiastą łyżeczką parmezanu. Nałożyć kolejne warstwy jeszcze dwa razy, kończąc przecierem.
  4. Wierzch posypać parmezanem i mozzarellą. Piec przez 15 minut, aż bakłażany zrobią się bardzo miękkie, a ser zacznie bulgotać. Podawać natychmiast.

Komentarze

Odpowiedź dla użytkownika
Dziękujemy! Twój komentarz został wysłany do weryfikacji.
Coś poszło nie tak.
Avatar Stolik 04.07.2019 super! uwielbiam bakłażany :D