Bakłażany zapiekane z cukinią

Przepis na Bakłażany zapiekane z cukinią
Czas przygotowania65 min
Poziom trudnościśredni
02.11.2023

Bakłażany zapiekane z cukinią to pyszna zapiekanka warzywna, której podstawą są plasterki bakłażana i cukinii. Znajdziemy w niej również pieczarki i pomidorki cherry – wszystko zanurzone w sosie pomidorowym, pod warstwą śmietankowo-serowo-jajecznej kołderki.

Składniki

Promocje na składniki

Jak zrobić bakłażany zapiekane z cukinią

  1. Rozgrzać w rondlu łyżkę oliwy. Wrzucić cebulę i pieczarki i smażyć około 8 minut, aż zmiękną. Dodać czosnek i smażyć jeszcze minutę, cały czas mieszając.
  2. Dodać pomidory z puszki, pastę z suszonych pomidorów, wino i liść laurowy. Przykryć i dusić na małym ogniu 10 minut.
  3. Odkryć rondel i dusić jeszcze 10 minut na małym ogniu, aż sos zgęstnieje, mieszając od czasu do czasu. Usunąć liść laurowy. Dodać natkę pietruszki oraz sól i pieprz. Wymieszać.
  4. Rozgrzać opiekacz do średniej temperatury. Lekko posmarować plasterki bakłażanów i cukinii z obu stron pozostałymi 2 łyżkami oliwy. Opiekać partiami po 3–4 minut z obu stron, aż się przyrumienią i zrobią bardzo miękkie.
  5. Rozgrzać piekarnik do temperatury 180°C. Wymieszać śmietanę z serem i jajkami.
  6. Ułożyć z ⅓ plastrów bakłażana jedną warstwę w dużym naczyniu żaroodpornym o pojemności około 2,5 l. Przykryć warstwą z połowy plasterków cukinii. Nałożyć na nie trochę sosu pomidorowego. Ułożyć kolejne warstwy.
  7. Na wierzchu wyłożyć pieczarki i wysypać pomidorki cherry. Polać resztą sosu pomidorowego, a następnie serem w śmietanie.
  8. Piec 40–45 minut, aż wierzch potrawy zetnie się i lekko przyrumieni, a sos będzie bulgotał. Podawać na gorąco.

Komentarze

Odpowiedź dla użytkownika
Dziękujemy! Twój komentarz został wysłany do weryfikacji.
Coś poszło nie tak.

Ten przepis nie ma jeszcze komentarzy.