Sernik z rosą Lidlomix — przepis i wskazówki
15.04.2024
Bakłażany zapiekane z cukinią
65 min
średni
02.11.2023
Bakłażany zapiekane z cukinią to pyszna zapiekanka warzywna, której podstawą są plasterki bakłażana i cukinii. Znajdziemy w niej również pieczarki i pomidorki cherry – wszystko zanurzone w sosie pomidorowym, pod warstwą śmietankowo-serowo-jajecznej kołderki.
Składniki
- 3 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
- 1 czerwona cebula, drobno posiekana
- 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
- 400 g pokrojonych pomidorów z puszki
- 2 łyżeczki pasty z suszonych pomidorów
- 6 łyżek czerwonego wytrawnego wina
- 1 liść laurowy
- 2 łyżki natki pietruszki, posiekanej
- bakłażan, pokrojony w plastry grubości 1 cm
- cukinia, pokrojona w cienkie plasterki
- ½ łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
- 2 jajka, roztrzepane
- 60 g parmezanu, świeżo startego
- 40 ml śmietany
- garść pomidorków cherry, przekrojona na połówki
- 50 g pieczarek, w plasterkach
Jak zrobić bakłażany zapiekane z cukinią
- Rozgrzać w rondlu łyżkę oliwy. Wrzucić cebulę i pieczarki i smażyć około 8 minut, aż zmiękną. Dodać czosnek i smażyć jeszcze minutę, cały czas mieszając.
- Dodać pomidory z puszki, pastę z suszonych pomidorów, wino i liść laurowy. Przykryć i dusić na małym ogniu 10 minut.
- Odkryć rondel i dusić jeszcze 10 minut na małym ogniu, aż sos zgęstnieje, mieszając od czasu do czasu. Usunąć liść laurowy. Dodać natkę pietruszki oraz sól i pieprz. Wymieszać.
- Rozgrzać opiekacz do średniej temperatury. Lekko posmarować plasterki bakłażanów i cukinii z obu stron pozostałymi 2 łyżkami oliwy. Opiekać partiami po 3–4 minut z obu stron, aż się przyrumienią i zrobią bardzo miękkie.
- Rozgrzać piekarnik do temperatury 180°C. Wymieszać śmietanę z serem i jajkami.
- Ułożyć z ⅓ plastrów bakłażana jedną warstwę w dużym naczyniu żaroodpornym o pojemności około 2,5 l. Przykryć warstwą z połowy plasterków cukinii. Nałożyć na nie trochę sosu pomidorowego. Ułożyć kolejne warstwy.
- Na wierzchu wyłożyć pieczarki i wysypać pomidorki cherry. Polać resztą sosu pomidorowego, a następnie serem w śmietanie.
- Piec 40–45 minut, aż wierzch potrawy zetnie się i lekko przyrumieni, a sos będzie bulgotał. Podawać na gorąco.
Podoba Ci się ten artykuł?
Komentarze