Bananowiec ciasto

Przepis na Bananowiec ciasto
Czas przygotowania60min
Poziom trudnościśredni
02.11.2023

Bananowiec to ciasto pieczone na bazie bananów, z dodatkiem daktyli, miodu, orzechów i cynamonu. Możne stanowić zarówno pyszny, słodki deser, jak i popołudniową przekąskę. Polecamy wypróbować nasz przepis na ciasto Bananowiec, który znaleźć można poniżej.

Składniki

  • 200 g zmiękczonego masła, plus trochę do wysmarowania blachy
  • 200g samorosnącej mąki
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 100g cukru muscovado
  • 2 duże jajka, rozbite
  • 5 łyżek miodu
  • 2 przejrzałe banany (około 350g ze skórkami)
  • 100g suszonych daktyli
  • 50g posiekanych orzechów włoskich i 50g połówek orzecha włoskiego

Promocje na składniki

Jak zrobić bananowiec ciasto

  1. Rozgrzej piekarnik do 160C. Natłuść podstawę formy (może być np. keksówka) i wyłóż papierem do pieczenia.
  2. Włóż mąkę, cynamon, 175g masła, cukier, jajka i 3 łyżki miódu do dużej miski i dobrze rozmieszaj drewnianą łyżką lub mikserem ręcznym, aż masa stanie się lekka i puszysta.
  3. Rozgnieć banany i posiekaj daktyle. Wymieszaj ciasto z 50 g posiekanych orzechów, bananami i daktylami.
  4. Przełóż do przygotowanej formy i wygładź wierzch. Piecz przez 30-40 minut, aż stwardnieje, a wykałaczka włożona do środka wyjdzie czysty. Ochłódź.
  5. Aby zrobić glazurę, wlej resztę miodu i masła na małą patelnię i mieszaj, aż masło się rozpuści i lekko zgęstnieje. Zdejmij z ognia i dodaj połówki orzechów włoskich. Pozostaw do ostygnięcia, do momentu zagęszczenia.
  6. Przełóż glazurę na wierzch ciasta i wyrównaj.
LidiaKa Autor: LidiaKa

Komentarze

Odpowiedź dla użytkownika
Dziękujemy! Twój komentarz został wysłany do weryfikacji.
Coś poszło nie tak.

Ten przepis nie ma jeszcze komentarzy.