Pizza Lidlomix – szybki przepis na pizzę z Monsieur Cuisine
27.03.2024
Beef jerky - suszone mięso wołowe
240 min + marynowanie
średni
02.11.2023
Składniki
- 1800 g wołowego rumsztyka lub udźca
- 4 łyżki cebuli w proszku
- 1 i 1/3 łyżeczki czarnego pieprzu
- 1 i 1/3 łyżeczki czosnku granulowanego
- 2 szczypty soli
- 1 łyżeczka włoskiej mieszanki ziołowej
- 1 szklanka sosu Worcestershire
- 1 szklanka sosu sojowego
- 1 łyżeczka ostrego sosu chili
Jak zrobić beef jerky - suszone mięso wołowe
- Usunąć z mięsa wszelki tłuszcz i pokroić je w paski nie grubsze niż 0,5 cm. W dużej misce wymieszać cebulę w proszku z papryką, czosnkiem granulowanym, solą i przyprawą włoską.
- Wymieszać z sosem Worcestershire, sojowym i ostrym z chili. Włożyć mięso do zamykanego naczynia i zalać marynatą. Przykryć i przechowywać w lodówce przez 24 godziny.
- Ruszt w piekarniku umieścić na najwyższym poziomie. Na dnie piekarnika rozłożyć folię aluminiową, aby zabezpieczyć przed kapiącymi sosami. Nagrzać piekarnik do 65°C.
- Przez górne części pasków mięsa poprzewlekać długie wykałaczki (np. do szaszłyków) i porozwieszać paski mięsa na wykałaczkach na ruszcie. Piec w nagrzanym piekarniku przez 4 godziny lub do momentu, aż mięso będzie wystarczająco suche.
Podoba Ci się ten artykuł?
Komentarze