Szarlotka Lidlomix – przepis i wskazówki
22.04.2024
Bezglutenowy piernik z bakaliami
35 min
średni
02.11.2023
Składniki
- 8 jajek
- 250 g cukru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 1-2 płaskie łyżeczki przyprawy do pierników (może być sam cynamon)
- 250 g mielonych migdałów
- 250 g mielonych orzechów laskowych
- 125 g rodzynek
Jak zrobić bezglutenowy piernik z bakaliami
- Dużą blachę wyłożyć papierem do pieczenia; rozgrzać piekarnik do 180 C.
- Jajka roztrzepać w misce aby były puszyste. Stale miksując, stopniowo dodawać cukier, cukier waniliowy i przyprawy. Wmieszać migdały i orzechy, a na koniec dodać rodzynki i wymieszać łyżką.
- Przełożyć mieszaninę na przygotowaną blachę i piec w rozgrzanym piekarniku przez około 20 minut.
- Na stolnicy lub na blacie rozłożyć papier do pieczenia i wyłożyć na niego upieczone ciasto, odwracając blachę do góry dnem. Zdjąć z ciasta papier, jeśli się przykleił do spodu.
- Ciepłe ciasto pokroić w małe romby lub prostokąty.
Podoba Ci się ten artykuł?
Komentarze