Sernik z rosą Lidlomix — przepis i wskazówki
15.04.2024
Bigos ze świeżej kapusty
210 min
średni
02.11.2023
Bigos ze świeżej kapusty to danie, które co roku w okresie Bożego Narodzenia gości na polskich stołach. Nasz przepis na bigos ze świeżej i kiszonej kapusty to sprawdzony i wypróbowany sposób przyrządzenia tej tradycyjnej potrawy.
Składniki
- 2 grube plasterki boczku wędzonego
- 500 g kiełbasy , pokrojonej w 1 cm kawałki
- 500 g duszonego mięsa wieprzowego , pokrojonego w kostkę
- 30 g (1/4 szkl.) mąki
- 3 ząbki czosnku
- 1 cebula , pokrojona w kostkę
- 2 marchewki , pokrojone w kostkę
- 150 g świeżych grzybów , pokrojonych w plasterki
- 350 g świeżej kapusty , posiekanej
- 450 g kapusty kiszonej , wypłukanej i dobrze odsączonej
- 60 ml (1/4 szkl.) czerwonego wina wytrawnego
- 1 liść laurowy
- 1 łyżeczka suchej bazylii
- 1 łyżeczka suchego majeranku
- 1 łyżka słodkiej papryki
- 1/4 łyżeczki soli
- 1/8 łyżeczki czarnego pieprzu mielonego
- 1/8 łyżeczki kminku , zmiażdżonego
- 1 szczypta ostrej papryki cayenne
- 15 g grzybów suszonych
- kilka kropel pikantnego sosu
- kilka kropel sosu Worcestershire
- 1,2 l (5 szkl.) bulionu wołowego
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 240 g pomidorów z puszki , pokrojonych w kostkę
Jak zrobić bigos ze świeżej kapusty
- Rozgrzać piekarnik do 175°C.
- Podgrzać duży garnek na średnim ogniu. Dodać boczek i kiełbasę. Gotować i mieszać, aż z boczku wytopi się tłuszcz, a kiełbasa się lekko zarumieni. Wyjąć mięso łyżką cedzakową i przenieść do dużego garnka żeliwnego lub naczynia żaroodpornego.
- Obtoczyć lekko kostki mięsa wieprzowego mąką i smażyć w tłuszczu z boczku na średnim ogniu do uzyskania złoto-brązowego koloru. Za pomocą łyżki cedzakowej przenieść mięso wieprzowe do garnka żeliwnego. Dodać czosnek, cebulę, marchew, świeże grzyby, kapustę świeżą i kiszoną. Zmniejszyć ogień. Gotować i mieszać, aż marchewka będzie miękka, około 10 minut. Nie należy dopuścić, aby warzywa się zrumieniły.
- Dodać czerwone wino i mieszać, aby poodklejać wszystkie cząstki, które przykleiły się do dna garnka. Doprawić liściem laurowym, bazylią, majerankiem, papryką, solą, pieprzem, kminkiem i papryką cayenne. Gotować przez chwilę.
- Dodać suszone grzyby, sos pikantny, sos Worcestershire, bulion wołowy, koncentrat pomidorowy i pomidory. Wymieszać. Podgrzać tylko do momentu wrzenia. Przelać wszystkie warzywa i sok do garnka z mięsem. Przykryć pokrywką.
- Piec w nagrzanym piekarniku przez 2,5 do 3 godzin, aż mięso będzie bardzo miękkie.
Podoba Ci się ten artykuł?
Komentarze