Bigos ze świeżej kapusty

Przepis na Bigos ze świeżej kapusty
Czas przygotowania210 min
Poziom trudnościśredni
02.11.2023

Bigos ze świeżej kapusty to danie, które co roku w okresie Bożego Narodzenia gości na polskich stołach. Nasz przepis na bigos ze świeżej i kiszonej kapusty to sprawdzony i wypróbowany sposób przyrządzenia tej tradycyjnej potrawy.

Składniki

  • 2 grube plasterki boczku wędzonego
  • 500 g kiełbasy , pokrojonej w 1 cm kawałki
  • 500 g duszonego mięsa wieprzowego , pokrojonego w kostkę
  • 30 g (1/4 szkl.) mąki
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 cebula , pokrojona w kostkę
  • 2 marchewki , pokrojone w kostkę
  • 150 g świeżych grzybów , pokrojonych w plasterki
  • 350 g świeżej kapusty , posiekanej
  • 450 g kapusty kiszonej , wypłukanej i dobrze odsączonej
  • 60 ml (1/4 szkl.) czerwonego wina wytrawnego
  • 1 liść laurowy
  • 1 łyżeczka suchej bazylii
  • 1 łyżeczka suchego majeranku
  • 1 łyżka słodkiej papryki
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1/8 łyżeczki czarnego pieprzu mielonego
  • 1/8 łyżeczki kminku , zmiażdżonego
  • 1 szczypta ostrej papryki cayenne
  • 15 g grzybów suszonych
  • kilka kropel pikantnego sosu
  • kilka kropel sosu Worcestershire
  • 1,2 l (5 szkl.) bulionu wołowego
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 240 g pomidorów z puszki , pokrojonych w kostkę

Promocje na składniki

Jak zrobić bigos ze świeżej kapusty

  1. Rozgrzać piekarnik do 175°C.
  2. Podgrzać duży garnek na średnim ogniu. Dodać boczek i kiełbasę. Gotować i mieszać, aż z boczku wytopi się tłuszcz, a kiełbasa się lekko zarumieni. Wyjąć mięso łyżką cedzakową i przenieść do dużego garnka żeliwnego lub naczynia żaroodpornego.
  3. Obtoczyć lekko kostki mięsa wieprzowego mąką i smażyć w tłuszczu z boczku na średnim ogniu do uzyskania złoto-brązowego koloru. Za pomocą łyżki cedzakowej przenieść mięso wieprzowe do garnka żeliwnego. Dodać czosnek, cebulę, marchew, świeże grzyby, kapustę świeżą i kiszoną. Zmniejszyć ogień. Gotować i mieszać, aż marchewka będzie miękka, około 10 minut. Nie należy dopuścić, aby warzywa się zrumieniły.
  4. Dodać czerwone wino i mieszać, aby poodklejać wszystkie cząstki, które przykleiły się do dna garnka. Doprawić liściem laurowym, bazylią, majerankiem, papryką, solą, pieprzem, kminkiem i papryką cayenne. Gotować przez chwilę.
  5. Dodać suszone grzyby, sos pikantny, sos Worcestershire, bulion wołowy, koncentrat pomidorowy i pomidory. Wymieszać. Podgrzać tylko do momentu wrzenia. Przelać wszystkie warzywa i sok do garnka z mięsem. Przykryć pokrywką.
  6. Piec w nagrzanym piekarniku przez 2,5 do 3 godzin, aż mięso będzie bardzo miękkie.

Komentarze

Odpowiedź dla użytkownika
Dziękujemy! Twój komentarz został wysłany do weryfikacji.
Coś poszło nie tak.

Ten przepis nie ma jeszcze komentarzy.