Szarlotka Lidlomix – przepis i wskazówki
22.04.2024
Biszkopt kokosowy
45 min
średni
02.11.2023
Biszkopt kokosowy to domowy biszkopt, z pyszną posypka z wiórków kokosowych i cukru pudru. Ten prosty i łatwy do przygotowania deser świetnie sprawdzi się w sytuacji, w której potrzebujemy czegoś słodkiego do kawy lub dla odwiedzających nas gości.
Spis treści:
Składniki
- 6 jajek
- 250 g cukru
- 125 g margaryny
- 200 g mąki
- 2 łyżeczki (8 g) proszku do pieczenia
- Posypka:
- 50 g wiórków kokosowych
- cukier puder – do posypania
Jak zrobić biszkopt kokosowy
- Rozgrzać piekarnik do temperatury 180 stopni C. Natłuścić foremkę.
- Żółtka utrzeć z cukrem i margaryną. Białka ubić na sztywno. Do utartych żółtek stopniowo dodawać pianę z białek oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
- Wlać ciasto do prostokątnej foremki (średniej wielkości, aby nie było zbyt niskie).
- Piec ciasto w nagrzanym piekarniku w 180°C przez około 30 minut, aż wykałaczka wetknięta w ciasto wyjdzie czysta.
- Po lekkim przestygnięciu posypać obficie wiórkami kokosowymi, a następnie cukrem pudrem.
Podoba Ci się ten artykuł?
Komentarze