Sernik z rosą Lidlomix — przepis i wskazówki
15.04.2024
Biszkopt z galaretką i truskawkami
40 min + chłodzenie
średni
02.11.2023
Biszkopt za galaretką i truskawkami to proste, szybkie do przygotowania ciasto, świetne na codzienny, poobiedni deser. Można podawać przyozdobiony np. różyczkami z bitej śmietany i listkiem świeżej mięty.
Składniki
- 1 łyżka tartej bułki
- 1 łyżka masła
- Biszkopt:
- 4 jajka
- 200 g cukru
- 200 g mąki pszennej , najlepiej tortowej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- Wierzch:
- garść świeżych truskawek, pokrojonych na mniejsze kawałki
- cukier – zgodnie z instrukcją na opakowaniu galaretki
- woda – zgodnie z instrukcją na opakowaniu galaretki
- 1,5 galaretki truskawkowej
Jak zrobić biszkopt z galaretką i truskawkami
- Jajka wbić do miski, dodać cukier.
- Mąkę pszenną przesiać z proszkiem i solą i mąką ziemniaczaną.
- Jajka z cukrem ubić na gładką masę – kogel mogel, dodać mąki z solą i delikatnie ale dokładnie wymieszać całość.
- Tortownicę o średnicy 32 cm wysmarować masłem i wysypać cienko tartą bułką.
- Ciasto przelać do formy i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez 20 minut.
- Rozpuścić galaretki w wodzie, dodać truskawki, wymieszać całość. Odstawić aby ostygła, ale nie całkowicie stężała.
- Przestudzoną i zastygającą galaretkę wlać na wierzch biszkoptu i równomiernie rozprowadzić.
- Włożyć biszkopt do lodówki na około 2-3 godziny.
Podoba Ci się ten artykuł?
Komentarze