Szarlotka Lidlomix – przepis i wskazówki
22.04.2024
Biszkopt z musem jabłkowym
60 min
średni
Biszkopt z musem jabłkowym to pyszne ciasto biszkoptowe z musem jabłkowym, doprawionym cynamonem oraz posypką z wiórków kokosowych. Świetnie nada się jako poobiedni deser, dodatek do kawy lub słodka przekąska. Polecamy.
Składniki
- 6 jajek
- 6 łyżek cukru
- 4 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- słoik gotowego musu jabłkowego
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 150 g wiórków kokosowych
Jak zrobić biszkopt z musem jabłkowym
- Rozgrzać piekarnik do 180°C.
- Jajka i cukier ubić mikserem. Następnie, cały czas mieszając delikatnie łyżką, dodać mąki z proszkiem.
- Biszkopt przełożyć na blachę i piec ok 20 minut.
- Do musu jabłkowego dodać cynamon i dobrze wymieszać.
- Po upływie 20 min wyjąć biszkopt i wyłożyć na niego równomiernie mus. Włożyć z powrotem do piekarnika i piec jeszcze ok 5-6 min.
- Wyjąć ciasto i posypać obficie wiórkami kokosowymi. Udekorować według upodobania ( np. listkami świeżej mięty lub gotowymi dekoracjami czekoladowymi) i podawać.
Podoba Ci się ten artykuł?
Komentarze