Szarlotka Lidlomix – przepis i wskazówki
22.04.2024
Botwinka z pieczarkami
50 min
średni
02.11.2023
Botwinka z pieczarkami to lekka zupa z młodych buraków z dodatkiem pieczarek, ziemniaków, marchewki i selera. Idealna na pierwsze danie. Polecamy podawać z dodatkiem śmietany.
Jak zrobić botwinka z pieczarkami
- Cebulę drobno posiekać i zrumienić przez 2-3 minuty na patelni z odrobiną masła.
- Dodać posiekane lub starte marchewki oraz pokrojony w kostkę seler. Smażyć przez kolejne kilka minut. Dodać grzyby i smażyć przez około 5 minut, mieszając od czasu do czasu. Zdjąć z ognia, odstawić.
- W garnku zagotować 2 litry wody i dodać pokrojone w kostkę ziemniaki.
- Młode buraki umyć i porządnie opłukać liście, aby pozbyć się brudu i piasku. Zetrzeć buraki na tarce. Liście i łodygi drobno posiekać. Dodać do zupy i gotować, aż warzywa będą miękkie.
- Następnie dodać warzywa z patelni, doprawić cukrem i sokiem z cytryny oraz solą i pieprzem do smaku. Gotować przez jedną minutę, a następnie zdjąć z ognia.
- W kubku wymieszać łyżkę śmietany z mąką, dodać trochę gorącej zupy. Dobrze wymieszać i wlać do garnka, mieszając od czasu do czasu.
- Postawić garnek z powrotem na kuchence i doprowadzić zupę do wrzenia. Zdjąć z ognia. Na talerzu dodać posiekany koperek, łyżkę śmietany i podawać.
Podoba Ci się ten artykuł?
Komentarze