Botwinka z pieczarkami

Przepis na Botwinka z pieczarkami
Czas przygotowania50 min
Poziom trudnościśredni
02.11.2023

Botwinka z pieczarkami to lekka zupa z młodych buraków z dodatkiem pieczarek, ziemniaków, marchewki i selera. Idealna na pierwsze danie. Polecamy podawać z dodatkiem śmietany.

Składniki

Promocje na składniki

Jak zrobić botwinka z pieczarkami

  1. Cebulę drobno posiekać i zrumienić przez 2-3 minuty na patelni z odrobiną masła.
  2. Dodać posiekane lub starte marchewki oraz pokrojony w kostkę seler. Smażyć przez kolejne kilka minut. Dodać grzyby i smażyć przez około 5 minut, mieszając od czasu do czasu. Zdjąć z ognia, odstawić.
  3. W garnku zagotować 2 litry wody i dodać pokrojone w kostkę ziemniaki.
  4. Młode buraki umyć i porządnie opłukać liście, aby pozbyć się brudu i piasku. Zetrzeć buraki na tarce. Liście i łodygi drobno posiekać. Dodać do zupy i gotować, aż warzywa będą miękkie.
  5. Następnie dodać warzywa z patelni, doprawić cukrem i sokiem z cytryny oraz solą i pieprzem do smaku. Gotować przez jedną minutę, a następnie zdjąć z ognia.
  6. W kubku wymieszać łyżkę śmietany z mąką, dodać trochę gorącej zupy. Dobrze wymieszać i wlać do garnka, mieszając od czasu do czasu.
  7. Postawić garnek z powrotem na kuchence i doprowadzić zupę do wrzenia. Zdjąć z ognia. Na talerzu dodać posiekany koperek, łyżkę śmietany i podawać.

Komentarze

Odpowiedź dla użytkownika
Dziękujemy! Twój komentarz został wysłany do weryfikacji.
Coś poszło nie tak.

Ten przepis nie ma jeszcze komentarzy.